La Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc lansarea proiectului „Local Heritage for Active Tourism in Banat” (HerA), finanțat în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Proiectul reprezintă o formă de continuare mai aplicată a parteneriatului început cu Primăria Kikinda, în perioada 2013-2015, într-un proiect similar („Living Heritage – an Unlimited Resource for Tourism Development”), parteneriat transfrontalier la care se adaugă de această dată și Muzeul Național din Kikinda.
Cu un buget total de 372.411 euro și o perioadă de implementare care se întinde pe 18 luni (mai 2017 – octombrie 2018), proiectul urmărește, în principal, să răspundă nevoii de definire și dezvoltare de produse turistice inovatoare pentru a asigura promovarea în comun a patrimoniului transfrontalier și creșterea atractivității ofertei turistice.
În acest sens, specialiștii de la Universitatea de Vest vor cerceta comunitățile transfrontaliere pentru identificarea resursei patrimoniale culturale pe care comunitățile locale o resimt ca una identitară și care poate deveni punct de plecare pentru dezvoltarea de produse turistice.
Astfel, vor fi create 10 spoturi de prezentare turistică, un ghid turistic organizat tematic („Banatul în 10 feluri“), un etno-calendarul anual și o carte de rețete cu feluri de mâncare specific bănățene. Printre activități se mai enumeră și o serie de acțiuni comunitare în domeniul turismului ori în cel al gastronomiei (gastrofestival) sau organizarea unor programe de formare profesională.
Cea mai ambițioasă acțiune însă, este cea de a crea o platformă software comună care să adune și să facă publice într-un mod prietenos și util informațiile relevante colectate în timpul cercetării de teren.