Azi este o zi ce ar fi trebuit să fie foarte importantă pentru toți locuitorii vechiului continent. Este Ziua Europei Unite așa cum au trasat-o în agende vizionarii de după al doilea război mondial. Dintr- idee nobilă și generoasă a ajuns să fie un conglomerat ce cu greu își mai găsește ritmul sub apăsare propriilor neputințe de a coordona zeci de state de orientări diferite și niveluri economice foarte diverse. În ultime vreme se aud tot mai multe voci ce anunță o iminență a centrifugării intereselor comune.
Ziua Europei este o zi care marchează „pacea și unitatea în Europa” sărbătorită la 5 mai de Consiliul Europei și la 9 mai de Uniunea Europeană.
Prima recunoaștere a Zilei Europei a fost dată de Consiliul Europei, introdusă în 1964. Ulterior, Uniunea Europeană a început să sărbătorească propria Ziua Europeană în comemorarea Declarației Schuman din 1950, ceea ce a făcut-o să fie menționată de unii drept „Ziua Schuman” sau „Ziua Europei unite”. Ambele zile sunt sărbătorite prin afișarea Drapelului Europei pe toate clădirile oficiale dar și de toți cei ce sunt încă entuziaști în privința unității.
Câteva date istorice sunt demne de a fi reamintite în contextul zilei de azi.
Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949 și, prin urmare, a ales ziua respectivă pentru sărbătorile sale, când a stabilit sărbătoarea în 1964.
„Ziua Europei” a UE a fost introdusă în 1985 de către Comunitățile Europene (organizația predecesoare a UE). Data comemorează Declarația Schuman din 9 mai 1950, prezentată de Robert Schuman, care a propus punerea în comun a industriilor de cărbune și oțel din Franța și Vestul Germaniei într-o structură fără granițe. Aceasta a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, prima Comunitate Europeană, înființată la 18 aprilie 1951.
Comisia Europeană a lansat un pachet de valori culturale comune europene în 1985, ca reacție la raportul comisiei ad hoc „pentru o Europă a Poporului”, prezidat de Pietro Adonnino. Scopul a fost de a facilita integrarea europeană prin promovarea unei identități pan-europene în rândul populațiilor statelor membre ale CE. Consiliul European a adoptat „Ziua Europei” împreună cu drapelul Europei și alte elemente la 29 iunie 1985 la Milano.
După înființarea Uniunii Europene în 1993, respectarea Zilei Europei de către autoritățile naționale și regionale a crescut semnificativ. În special Germania a trecut dincolo de sărbătorirea doar a zilei, din 1995 extinzând respectarea la o întreagă „Săptămâna Europei” (Europawoche) centrată pe 9 mai. În Polonia, Fundația Schuman, o organizație poloneză care pledează pentru integrarea europeană înființată în 1991, a organizat pentru prima dată parada Schuman de la Varșovia în Ziua Europei 1999, pe vremea aceea pledând pentru aderarea Poloniei la UE. Respectarea zilei de 9 mai ca „Ziua Europei” a fost raportată „în toată Europa” începând cu 2008. În 2019, 9 mai a devenit în fiecare an o sărbătoare publică oficială la Luxemburg, pentru a marca Ziua Europei. Alegerea UE pentru data fondării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, mai degrabă decât cea a UE în sine a stabilit o narațiune în care discursul lui Schuman, preocupat de inducerea creșterii economice și de cimentarea păcii între Franța și Germania, este prezentat ca anticipând o „vocație Uniunea Europeană va fi principalul cadru instituțional „pentru integrarea europeană mult mai lungă a deceniilor ulterioare.
Constituția europeană ar fi consacrat în mod legal toate simbolurile europene din tratatele UE, însă tratatul nu a fost ratificat în 2005, iar utilizarea ar continua doar în actuala manieră de facto. Înlocuirea Constituției, Tratatul de la Lisabona, conține o declarație de șaisprezece membri în sprijinul simbolurilor. Parlamentul European a „recunoscut oficial” Ziua Europei în octombrie 2008.
Iar mai apoi a urmat și o eecunoașterea legală.
Ziua Europei este o sărbătoare publică pentru angajații instituțiilor Uniunii Europene. În 2019, a fost declarată sărbătoare publică la Luxemburg pentru toți cetățenii și este, de asemenea, o sărbătoare publică în Kosovo, potrivit guvernului disputat de acolo. Este o „zi memorială” în Croația, care este o zi recunoscută legal, dar nu este o sărbătoare publică; o zi comemorativă recunoscută legal în Lituania; și o „zi a drapelului” (Beflaggungstage) în Germania, unde se dispune afișarea steagurilor prin decret federal.
9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, cum ar fi Turcia.[5] Datorită naturii politice a zilei, au fost observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene.[6] Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept. În contrast, Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.
Dar ziua este sărbătorită și în afara țărilor membre. Din anul 2003, Ucraina sărbătorește Ziua Europei în cea de-a treia sâmbătă a lunii mai. La fle ca și în Turcia.
Tot începutul de lună mai este marcat de diverse comemorări și sărbăâtori. 5 mai coincide cu Ziua Eliberării din Danemarca și Olanda, sărbătoare care celebrează eliberarea țărilor respective de trupele germane în 1945. 9 mai coincide cu ajunul invaziei germane a Țărilor de Jos, Belgiei, Luxemburgului și a Franței, dar și cu Ziua Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică (sărbătorit pe 8 mai în Europa de Vest). Este exact la jumătate de an de la Schicksalstag-ul german.
Atâta vreme cât România a aderat la această comunitate de țări ar fi firesc ca și la noi să se acorde o mai mai mare importanță zilei de 9 mai. Iar pentru români data are și așlte semnificații mult mai vechi. Dar despre asta vom mai vorbi cu alt prilej.