-0.9 C
Timișoara
luni 13 ianuarie 2025

Ziua Timișoarei, sărbătorită și cu cei mai mici locuitori ai orașului

Începutul lunii august vine cu o suită întreagă de manifestări dedicate aniversării orașului. În fiecare an, este marcat momentul instaurării administrației românești la Timișoara, la 3 august 1919. Pentru că este o sărbătoare a întregii comunități, primăria include în programul evenimentelor și activități dedicate celor mai mici timișoreni. 

Un număr de 50 de copii au avut parte de o perspectivă nouă asupra orașului, prin intermediul unui tur ghidat gratuit, oferit de Primăria Timișoara, cu sprijinul Organizației pentru Managementul Destinației și al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău a însoțit unul dintre grupurile de copii, cu care a discutat despre oraș și despre ce își doresc cei mici pentru viitor. Viceprimarul a răspuns și la întrebărilor micilor jurnaliști implicați în proiectul Asociației Știri pentru Copii, „Știri culturale din cartiere", derulat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Copiii au parcurs zona centrală a orașului, dar au făcut și o călătorie în timp, alături de ghizii care au îndrumat grupurile. Au discutat despre evoluția și dezvoltarea Timișoarei de-a lungul timpului. Povestea a început de la perioada medievală, când orașul nostru a fost capitala Regatului Maghiar, în timpul lui Carol Robert de Anjou, iar apoi a fost reședința lui Ioan de Hunedoara. Cei mici au aflat și despre cei 164 de ani de dominație otomană, dar și despre perioada în care Timișoara a făcut parte din Imperiul Austriac și apoi cel Austro-Ungar, cu transformările survenite: reconstruirea aproape integrală a orașului, construirea noii cetăți și a cartierelor exterioare (Fabric, Elisabetin, Iosefin). Au fost prezentate marile transformări de la începutul anilor 1900 (defortificarea orașului, construirea Pieței Victoriei, unirea cu cartierele exterioare) și perioada interbelică (cu construirea Catedralei), cea comunistă (cu naționalizarea proprietăților) și izbucnirea Revoluției la Timișoara.
Copiii au văzut locurile emblematice ale orașului, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Bastionul și străzile din zona pietonală. De asemenea, au aflat povestea celor mai importante clădiri din această parte a orașului. 
Turul ghidat a fost urmată de o plimbare cu vaporașul pe Bega, activitate care a fost posibilă cu sprijinul STPT. Povestea orașului a continuat cu prezentarea modului în care a fost folosită Bega de-a lungul timpului: ca mijloc de protecție, resursă de apă, cale de transport, sursă de electricitate. Au aflat și povestea cartierului Fabric, cu rețeaua de canale care a existat acolo, cu cele 70 de poduri si podețe, cu dispariția lor si construirea Podului Decebal (premieră mondială la vremea aceea), despre Uzina Electrică Timișoara.
Cei mici au fost încântați de faptul că au văzut locuri cunoscute din oraș într-o altă lumină și că Timișoara are o istorie interesantă și plină de evenimente deosebite.
O parte dintre copiii participanți beneficiază de servicii sociale oferite de administrația locală prin Centrul Cultural și Educațional Kuncz și Centrul de zi „Sfântul Nicolae” ale Direcției de Asistență Socială Timișoara.
Anul trecut, Primăria a organizat, cu același prilej, un plen al copiilor, în cadrul căruia tinerii participanți au avut posibilitatea de a-și prezenta și susține ideile. Toate aceste activități fac parte din efortul general de a încuraja și sprijini educația de calitate, ca principal vector de dezvoltare a orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Doi copii au ajuns la spital în urma unui accident

Doi copii au ajuns la spital în urma unui accident rutier. Un tânăr de 25 de ani s-a izbit cu mașina de o alta,...

Întâmplări cu Ion Iliescu din epoca în care conducea Județul Timiș. O poveste despre cenzura presei locale, piersici oferite jurnaliștilor și alte secrete de...

Ion Iliescu, nimeni altul decât un comunist format de Nicolae Ceauşescu, s-a născut la 3 martie 1930, la Olteniţa. La vârsta de 23 ani...

Citește și :