0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Ziua Timișoarei, sărbătorită cu mult fast, ceremonii și concerte-VIDEO

Ziua Timișoarei a început miercuri, 3 august, în Piața Petru Maior cu depunerea de coroane la bustul colonelului Virgil Economu. Cermonia publică a continuat cu sprijinul Garnizoanei Timișoara, care a marcat momentul intrării trupelor române în oraș, în data de 3 august 1919.

Mult așteptata sărbătoare istorică, ce marchează momente importante ale orașului Timișoara, a fost condusă de către primarul Nicolae Robu. Ceremonia din Piața Unirii a fost deschisă chiar de acesta: ”Sărbătorim astăzi Ziua Timișoarei, în urma unei hotărâri a consiliului local, care a introdus această zi. Omagiem prin această zi intrarea armatelor române în Timișoara, în august 1919 și prin aceasta consfințirea instalării administrației românești în regiunea de vest. Eu sunt mulțumit că orașul Timișoara s-a dezvoltat frumos în ultimii ani. Tmișoara se poate mândri cu calitățile de cel mai dinamic oraș. Este orașul cu cel mai mare export după Capitală, orașul cu cele mai multe investiții, orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții. Timișorenii sunt oameni harnci și muncitori. Orașul va fi în continuare unul de primă importanță în România și în această parte a Europei. Cu ocazia zilei Timișoarei vreau să le urez și îmi face o deosebită plăcere să fac acest lucru, tuturor timișorenilor, multă sănătate, noroc, prosperitate și cât mai multe bucurii”.

Municipiul ilustrează cel puțin trei momente primordiale, de-a lungul istoriei. Din 1522, în 164 de ani, Timișoara a devenit unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii otomane în această parte a Europei. Un al doilea moment istoric, ce marchează municipiului Timișoara a fost instaurarea adminstrației românești în 28 iulie 1919, și în 3 august intrarea armatei române în Piața Domului, numită încă de atunci, Piața Unirii. Al treilea moment a avut loc în decembrie 1989, când timișorenii s-au ridicat împotriva regimului dictatorial și au făcut posibilă România de azi.

Sala de Consiliu a Primăriei Muncipiului Timișoara a găzduit la ora 13.00 ședința festivă, unde a a avut loc Decenarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara.

Primul desemnat, care s-a bucurat de acest titlu a fost Viorica Bălan. Inginer diplomat Viorica Bălan s-a născut în 22 decembrie 1930, s-a remarcat la Cobinatul Petrochimic Solventul din Timișoara și a lucrat aici peste trei decenii. A început cu secțiile de producție și a terminat cu secțiile de cercetare. Astfel a avut o contribuție majoră la înființarea din 1997 a filialei Timiș, a Asociației Generale a Inginerilor din Combinat, fiind aleasă secretar general al organizației.

Al doilea titlu de onoare a fost acordat artistului Marcel Nicolae Gocea. Acesta s-a născut în 4 august 1941 și în 1968 s-a mutat definitiv în Timișoara. Activitatea artistică derulânduși-o  ca și balerin și coregraf la Consilul Județean al Sindicatelor, Ansamblul Profesionist Banatul, Școala de Arte, Teatrul Maghiar și Teatrul German din Timișoara.

Un al treila titlu de onoare i-a fost înmânat lui Aurel Gheorghe Ardelean. Acesta s-a născut la 26 aprilie 1936 în Timișoara. A urma școala veche de construcții din Timișoara și a absolvit Facultatea de Arte Plastice. În calitate de sculptor este autorul a 51 de busturi, dispuse în spații publice din țară și din străinătate. 22 din aceste busturi sunt expuse în Timișoara.

Sărbătoarea continuă cu concertul din Piața Victoriei, care începe la ora 20.00. Artiștii care vor urca pe scenă sunt Guess Who, Alexandra Stan, Nicoleta Nucă și Liviu Teodorescu. Seara se închie la ora 23.00 cu focuri de artificii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :