Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Spotlight Heritage Timișoara, invită pe toți cei interesați să celebreze Ziua Timișoarei cu povești ale orașului de ieri și de azi, cu ajutorul tehnologiilor imersive de Realitate Virtuală (VR) și Realitate Mixtă (MR)!
Sâmbătă, 3 august 2024, între orele 10:00 – 13:00, la Muzeul Tehnic UPT (Splaiul Spiru Haret, Timișoara), pot fi vizitate instalații digitale unice, pentru a descoperi istoria tehnologiei informaționale, de la primele calculatoare și device-uri, la ultimele generații tehnologice, îmbinând trecutul cu prezentul în moduri neașteptate. Intrarea este liberă, fără programare.
Ce se poate explora?
Aplicațiile interactive de edutainment din Patrimoniul sub reflectoare;
Ultimele aplicații Spotlight Heritage Timișoara de realitate virtuală (VR) și realitate Mixtă (AR/MR);
Tipare ale Poeziei: descoperă Timișoara prin poezie și culoare (artist: Marius Jurca, 13m10j); Instalații digitale unice;
Physic AI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante și ciuperci virtuale (realizată de artiștii Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, organizat în cadrul Romanian Science Festival);
Jocuri în AR, care fac posibilă interacțiunea cu obiecte din patrimoniul cultural al orașului;
Istoria tehnologiilor informaționale: vizitarea MECIPT-1, primul calculator universitar din România, dar și evoluțiile acestuia, alături de generații întregi de device-uri care au pavat drumul spre evoluția tehnologică de astăzi.
Călătoria va ajunge și în prezent, unde vizitatorii pot descoperi ultimele generații de aplicații și instalații digitale, realizate de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu diferiți artiști locali și internaționali.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway.