Ziua Națională este sărbătorită azi, 1 Decembrie 2024, în toată România, deci și la Timișoara.
– De ce este 1 Decembrie Ziua Națională a României?
Așa cum precizează cea mai importantă lege a României actuale, Constituția României din 1991, România este un stat național, unitar și indivizibil, iar un stat național sau federal este reprezentat prin simboluri naționale sau federale.
Simbolurile naționale din România de azi sunt precizate în Constituția României din 1991, unde se menționează că „Ziua națională a României este 1 Decembrie”, alte simboluri naționale fiind drapelul României, imnul național „Deșteaptă-te române”, stema țării și sigiliul statului român.
Ne punem atunci întrebarea:
– Cum s-a ajuns la declararea zilei de 1 Decembrie ca Zi națională a României?
După unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 Decembrie 1918 și ziua de 1Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională, fiind sărbătorită mai ales în Transilvania.
Președintele Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu, a emis la 13 noiembrie 1919 Decretul nr. 23 în Gazeta Oficială publicată de Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului și Ținuturilor Românești din Ungaria din 15 noiembrie 1919, care la art. 1, preciza: „Până când legislațiunea va face dispoziții unitare zilele de 24. Januarie, 10. Maiu și 1. Decemvrie ale
fiecărui an se declară ca sărbători de stat cu repaus dominical și se estind asupra lor toate normele legale relative la repausul dominical”.
În virtutea acestui decret au fost emise mai multe ordonanțe, cum ar fi,Ordonanța Prefecturii județului Timiș-Torontal nr. 4919 din 23 noiembrie 1919, semnată de prefectul dr. Aurel Cosma, ce preciza că „Ziua de 1 decembrie se decretează pentru totdeauna ZI DE SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ fiind în toate bisericile a tuturor confesiunilor aflătoare pe teritoriul prefecturilor mele a se celebra serviciu Dumnezeiesc, drept mulțămită pentru unirea desăvârșită a tuturor românilor din fosta Ungarie, sub sceptrul glorios al Maiestății-Sale Regele Ferdinand I cu toți ceilalți români de pretutindeni.”
În 1928, după ce a ajuns la guvernare primul guvern condus de Iuliu Maniu, conducătorul Partidului Național Țărănesc, sărbătorirea zilei de 1 Decembrie ca zi națională a fost extinsă asupra întregii țări, ministrul de interne Alexandru VaidaVoevod, trimițând, la 24 noiembrie 1929 o telegramă tuturor prefecților din țară pentru sărbătorirea Marii Uniri în ziua de 1 Decembrie.
Nefigurând însă printre sărbătorile naționale legalizate oficial, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.
În 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul controlat de Frontul Salvării Naționale a refuzat propunerea venită din partea opoziției politice, de a adopta ziua de 16 decembrie ca sărbătoare națională a României.
Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat legea nr. 10 din 31 iulie 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1
decembrie ca sărbătoare națională, însă aceasta nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie ca zi națională a României.
Scopul adoptării acestei legi în 1990 de Parlamentul dominat de Frontul Salvării Naționale și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere atât combaterea simpatiilor monarhiste din România, cât și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 16 decembrie ca sărbătoare națională.
Alegerea zilei de 1 Decembrie, ca sărbătoare națională din 1990, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, realizată prin adoptarea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918” de cei 1228 de deputați, trimiși din localitățile Transilvaniei, Banatului, Crișanei și
Maramureșului la Marea Adunare Naționmală de la Alba Iulia, ce prevedea la articolul I „unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.”
Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost și este văzută ca un afront de unii membri ai minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat pierdere acestor provincii istorice românești de Ungaria în favoarea României, pierdere recunoscută pe plan internațional prin semnarea de Ungaria a tratatelor de pace de la Trianon și Paris, semnate în 1920 și 1947.
Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR, în 2011, că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar Unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite, unirea Basarabiei cu România având loc la 27 aprilie/9 martie 1918, iar unirea Bucovinei cu România având loc la 15/28 noiembrie 1918.
Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale la Timișoara va avea următorul orar:
1. între ora 9,00-9,30 va avea loc tradiționala ceremonie a depunerii de coroane de reprezentanții autorităților militare și civile, locale și județene, la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, aflat în Cimitirul din Calea Lipovei
2. între ora 12-13 se va realiza serviciul religios în memoria eroilor căzuți la datorie pentru Țară și Credință Ortodoxă de personalul Catedralei Mitropolitane, în frunte cu Înalt Prea-Sfinția-Sa Ioan, Mitropolit al Banatului și Arhiepiscop al Timișoarei, în fața Catedralei Mitropolitane, unde reprezentanții autorităților militare și civile, locale și județene, vor rosti discursuri, apoi se va realiza dispozitivul pentru defilare, urmat de un recital al Muzicii militare a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal” și va avea loc defilarea detașamentului de onoare.
3. între ora 17,45-19,45 va avea loc ceremonia militară de retragere cu torțe pe traseul Str. Mărășești-str. Sfântul Ioan-Bd. Republicii-Bd. Ferdinand-Catedrala Mitropolitană-Primărie-Bd. C. D. Loga-Mitropolia Banatului-Bd. Revoluției din Decembrie 1989-Prefectură-Piața Sfântul Gheorghe-str. 9 Mai-Piața Libertății-str. Alba Iulia-Piața Victoriei-str. Mărășești.
4. de la ora 18 pe scena din Piața Victoriei va fi proiectată înregistrarea spectacolului „Te binecuvântez, Românie!”, producție a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara din anul 2021, dedicată Zilei Naționale a României.
5. la ora 19,30, la finalul retragerii cu torte, pe scena Târgului de Crăciun Muzica militară a Brigăzii 18 CercetareSupraveghere ,,Decebal” va susține un scurt recital de muzică patriotică.
Laurențiu Mioc