Ziua în care spiritul Timișoarei a ajuns o vorbă în vânt

2352

Ziua de duminică, 8 octombrie, a fost una tristă pentru orașul nostru. Poate chiar mai tristă decât ziua urgiei ce s-a abătut acum trei săptămâni peste vestul țării. Atunci au fost zgâlțâite și chiar distruse multe clădiri, acoperișuri, au fost rupți copaci falnici. Acoperișurile se vor reface, poate chiar mai prost decât erau până acum, copacii vor crește, cu multe cicatrici, ca niște războinici trecuți prin multe. Cei scoși complet din rădăcină vor lăsa locul altor puieți care, în foarte mulți ani, se vor ridica la fel de maiestuoși precum cei bătrâni. Poate acesta este ciclul naturii, să distrugă pentru a putea clădi din nou.
Duminica aceasta, a fost zdruncinată din temelii fudulia și făloșenia, de multe ori de prost gust, ale celor ce se lovesc cu pumnii în piept, uneori chiar cu cărămida ca să fie mai convingători. Bănățenii, și, în acest caz particular, timișorenii au în genă supraaprecierea proprie. Demult, era ceva legat de firea lor iar aprecierea era binevenită atunci când nu îi băga nimeni în seamă. Voiau să iasă în evidență cu ceea ce fac. Acum lucrurile s-au mai schimbat, din păcate în rău. Lăudăroșenia găunoasă este și acum la modă dar fără să fie acoperită de fapte. Toată lumea strigă cu gura până la urechi „Vom face! Vom drege!”. Vorbe goale! Aproape nimeni nu mai vrea să facă sau să dreagă ceva, decât declarativ.
Inițiativa de mare generozitate a muzicianului și Omului Ilie Stepan de a realiza un mare concert caritabil, ce urma să adune fonduri pentru a completa banii necesari reparațiilor din oraș, s-a lovit de lenea și lehamitea orășanului plin de ifoase. În locul unei Piețe a Libertății pline ochi de fani ai muzicii, se putea vedea un tășan cu nimic diferit de un izlaz comunal la spartul târgului. Târgul lunar din orice comună mai răsărită este mult mai animat decât a fost, duminică, inima burgului. Când e să scoată un leu din buzunar, fiecare se codește. Greu de estimat numărul total de spectatori, dar nu cred să fi fost mai mulți de 300 în total. Sau poate 400, dacă ne luam după fluctuații. Unii veneau, dar mulți plecau.
Timișorenii cei cu rușine de a băga mâna în buzunar au găsit mii de pretexte. Ba că ar putea să plouă. Nu a plouat decât cu câțiva stropi răzleți. Abia a umezit dalele din centru. Un alt motiv a fost frigul. Păi atunci iarna cum este, dacă în miezul lui octombrie, la plus 15 grade, fandosiții de concitadini se vaită de frig? Mai bine stau acasă și mă uit la televizor, au mai spus unii. De parcă ar mai fi ceva de văzut la televizor!
„Să fim solidari!” a devenit o vorbă în vânt pentru marea majoritate a locuitorilor ce sunt mai preocupați de vreun festival al papricașului. Dacă era ceva de mâncat sau de băut nu li s-ar fi părut mult să plătescă un bilet de 50 de lei. De acești bani ar fi beneficiat de opt ore de muzică de cea mai înaltă calitate. Oameni ce au venit de la distanțe parcurse în ore sau zeci de ore, de peste mări și țări, pentru a fi pe scenă, au fost primiți de o mână de spectatori. Tristă e o piață cu pretenții de for civic, dar fără cetățeni. Cei ce au preferat confortul casnic poate reprezintă o cifră statistică a populației orașului, dar oameni ai Cetății sigur nu sunt.
Cei de acasă ar putea fi oarecum scuzați pentru neparticipare. Dar cei ce chibițau pe lângă garduri, au venit să vadă, să audă, să freamăte, să strige, ca să nu pună o para chioară pe masa organizatorilor.
Odată cu acest afront, dat unui concert ce se voia de amploare, s-a dat o ultimă palmă pe obrazul spiritului timișorean. Muzicienii au pregătit totul în amănunt, au lăsat alte obligații ca să poată cânta pentru orașul lor fără pretenții, iar ‘burtăverzimea’ cu ifose i-a tratat cu o nepăsare supremă. La un manelist ce se vaită de parcă este jupuit de viu pe scenă vin mii de spectatori, doar să vadă playback-ul jalnic.
În marea sa cumsecădenie, Ilie Stepan a dedicat piesele sale „tuturor chiar și celor de dincolo de garduri”. Nicu Covaci a repetat că este alături de „tinerii din Timișoara”. Dar tinerii nu prea erau pe niciunde. Cu atât mai de apreciat cei câteva sute (nu multe) de timișoreni ce au venit să aprecieze o muzică adevărată.

 

5 COMENTARII

  1. Haideti, priviti in fatza adevarul: nu mai intereseaza pe nimeni asemenea concerte (cu plata) a unor fost (tare demult) glorii ale muzicii autohtone. In primul rand, ei, artistii septuagenari ar trebui sa priceapa ca VREMEA LOR A TRECUT DE 30 de ani. Fiti realisti, stati acasa la caldura, fanii, cati au mai ramas, va asculta discurile…

    • Incultule! Daca nu pricepi mesajul si scopul acestei actiuni baga-ti capul in buda si trage apa! Si daca ar fi cantat un copil la chitara scopul era de a strange bani pt reparatiile provocate de furtuna dar din pacate esti prea ingust la minte… E vorba de a ne ajuta la gre cap patrat!

  2. Unrocker batran :Sigur ca pe toata lumea intereseaza aceste concerte !Artistii septuagenari trebuie sa stie ca sunt inca iubiti si vor mai fi !Vedeti ca lumea va ia in serios si e pacat . Vina este a pragmatismului banatenesc cu care timisorenii se lauda … pana la varatul mainii in buzunar dupa un ban !

  3. Părerea mea e că dacă acest concert s-ar fi desfășurat oriunde altundeva, la Vaslui, Craiova sau București, încasările ar fi fost poate de 10 ori mai mari. Pe principiul că ”nimeni nu-i profet în țata sa”, probabil Timișorenii s-au săturat de aceleași trupe. Rămân la părerea că oriunde altundeva în țară încasările ar fi fost mult mai substanțiale. Probabil că și cheltuielile pentru organizare, nu neg. Dar artiștii măcar ar fi avut în fața cui cânta. E dureros să vezi chipul unui artist de renume când trebuie să cânte gratis pentru o mână de oameni. Ok, a fost vorba de reconstrucția spitalelor dar totuși artistul e obișnuit să cânte în fața unui public, aia îl motivează. Când cânți pentru o mână de oameni n-ai niciun chef și asta s-a văzut. Nu-s din Timișoara dar am fost acolo. Nu pentru Timișoara ci pentru ei, artiștii. Consider că Timișoara nu are nevoie de donații. Are de unde. Dar acei artiști meritau un bilet de 70-100 de lei nu de 50. Asta e!

  4. timisoreni aia de pe vremea lu nicu covaci s-au carat in germania sau aiurea. intr-o timisoara invadata de fomisti care au halit 30 de ani ajutoare psdiste si au ajuns la fundul sacului vrei sa aiba astia spectatori. din comentarii vad ca unii se cred buricu pamantului culturii si ei au pus coada la cireasa muzicii. aroganta cu care tratati posibili spectatori le da dreptate lor, sa nu vina, sa se alature unor indivizi autoelitisti. vorba lu rokeru batran: ei au trait traiu si-au mancat malaiul. noua generatie nu are constiinta si memoria lor. si sa va explic o chestie. nu am nimic cu romanii plecati dincolo. nu le reprosez ca n-au mancat salam cu soia sau alte kkturi iliescene. stiu ca au mancat lacrimi amare de umilinta , ca s-au realizat de 20 de ori mai greu ca auslanderi dar ei au abandonat o lupta. lupta Romaniei cu incultura cu prostia cu raul. nu e lupta unei famili sau unei persoane careia nu i se recunosc merite. e lupta Romanilor cu R mare a celor anonimi care sunt umiliti zilnic de regimurile ce conduc aceasta tara, e lupta gunoierilor care raman sa stranga gunoiul nostru in aceasta tara ingenuncheata, e lupta asistentelor care nu vor sa plece in anglia sau aiurea, e lupta taranilor fara pensie care raman sa spere, e lupta inginerilor si profesorilor anonimi, e lupta fiecarui cetatean care merge la vot si voteaza cel mai bine pt tara asta. sunt multi amarati care nu abandoneaza aceasta tara care nu au bani de un langos si nu vin la concerte tinute de covaci, nu pt ca nu ar vrea, ci pt ca romania are nevoie de altceva. ma inervat aroganta cu care i-ati urcat pe un piedestal pe artisti. publicul nu merita jignirea voastra si tonul acestui articol. trezitiva! timisoara e invadata de cea mai inculta si necivilizata patura de olteni. aia care vin ca lacustele sa rada tot. aia ca re nu au bunul simt sa recunoasca ca vin in vest de foame pt ca in judetele lor nu au facut nimic si au ales comunisti 30 de ani. adevaratii banateni sunt prea political corect ca sa va spuna adevarul sau nu mai sunt. de aia nu au astia public. as fi curios daca titus balan e vinitura sau ne spune de unde e el din banat? ca nu pare banatan dupa tupeuu cu care acuza timisorenii. si nu in ultimul rand stepan ruleaza o muzica de nisa care nu e mare branza. mie personal nu imi place. daca publicul e vinovat ca nu vine ok asa sa fie. sa organizati voi concerte pana in 2100 daca sunteti decuplati de la realitatile si necesitatile Romaniei de azi. daca vroiau sa faca ceva pt timisoara isi miscau curu rapid la oug 13 si cantau si invatau tinerii democratia. creau o punte intre dizidenta dinainte de 89 si cea de azi. nu ei au fost invitati la un eveniment nobil. vrei sa faci ceva pt timisoara? sacrifica orgoliul tau si ifosele tale de mare intelectual nu astepta merite nu astepta aplauze. sacrifica tot pt o ROMANIE viitoare. educa-te, fi civilizat, invata, fi exemplu pt altii. nu da tu cu piatra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.