2.1 C
Timișoara
sâmbătă 11 ianuarie 2025

Ziua Imnului Național a fost marcată în mod solemn la Timișoara

Una din caracteristice ce definesc statalitatea românească este printre altele și imnul național. Prin lege la noi în țară este stabilită ca zi oficială a imnului național se sărbătorește anual pe 29 iulie.
Prin Legea nr. 99/1998, Ziua imnului național al României a fost instituită în anul 1998. Legea prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale şi ale Ministerului de Interne.

De-a lungul timpului România a avut numeroase imnuri unele mai potrivite altele mai mult din obligații politice. Imediat după 1989 a fost stabilit ca imnul să fie cunoscutul cântec revoluționar „Deșteaptă-te, române!” Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917 – 1918) și al Republicii Moldova (1991 – 1994).
Poezia Răsunet (în manuscris Unu răsunetu) a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al revistei „Foaie pentru minte, inimă și literatură” avându-l ca autor pe Andrei Mureșanu. Se presupune că este un ecou, un răspuns, o replică la poezia „Către români” a lui Vasile Alecsandri, publicată în numărul 21 din 24 mai 1848 al aceleiași reviste. Iar melodia este o prelucrare culeasă de Anton Pann.
La 29 iulie 1848, imnul a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.


În perioada regimului totalitar socialist, „Deșteaptă-te române!” a fost pus la index timp de aproape o jumătate de secol. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cantata, dar fără versurile originale.
A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales imn național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.
La noi în oraș azi de dimineață în fața Palatului Administrativ multă lume a ținut să asiste la scurtul program militar și religios dedicat imnului țării. Autoritățile de la Consiliul Județean și de la Prefectură au scos în evidență importanța istorică a unei astfel de melodii ce trebuie să unească conștiințele pentru un țel comun. Un sobor de preoți a slujit un moment solemn pentru amintirea celor ce de-a lungul timpului au pierit pentru apărarea țării.


O formațiune de onoare formată din militari ai garnizoanei Timișoara și ai Ministerului de interne au dat onorul și au defilat prin fața autorităților.


Cel mai gustat moment a fost, fără îndoială, cel al scurtului recital de muzică patriotică dar și populară interpretat de o solistă a muzicii militare.

   
Mulți din cei ce au venit cu cei mici la eveniment au regretat că acest mic spectacol nu a ținut mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Flight Festival anunță primii artiști! Cine va cânta pe scenă la Timișoara?

Flight Festival a început să anunțe primii artiști! Printre cei care vor cânta în cadrul festivalului la jumătatea lunii iunie se află Dennis Lloyd,...

Un cunoscut local din Timișoara a fost închis din nou

Primăria Timișoara a suspendat activitatea localului Berăria 700 din nou, pentru două săptămâni. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a localului, cât...

Citește și :