Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită și la Timișoara. Galerie FOTO-VIDEO

689

Fiecare țară și fiecare nație din lumea largă are drept simbol un steag ce-o reprezintă. Nici România nu are un alt statut la acest capitol. Drapelul național ce este atât de binecunoscut de toată lumea, care este alături de imnul de stat unul din cele mai importante simboluri, merită o zi specială a sa.

După schimbarea de regim de după anul 1989 legiuitorii au stabilit că este binevenită o sărbătoare anume. Așa a devenit data de 26 iunie ziua Drapelului Național.

Mai exact, prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată drept Ziua drapelului național al României. În 1848, în timpul revoluției, în această zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Țării Românești, prin care tricolorul roșu-galben-albastru devenea Drapel Național.

De Ziua Drapelului, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului sunt obligate prin lege să organizeze programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei românești, precum și ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Azi de dimineață, pe platoul din fața Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, a avut loc o festivitate solemnă de marcare a acestui moment deosebit. Ca de obicei, au luat parte autoritățile locale și județene alături de o gardă militară.

După intonarea imnului au luat cuvântul, rând pe rând, Eva Andreaș, prefectul județului Timiș, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean și Dan Diaconu, viceprimarul Municipiului. Toți au scos în evidență caracterul de simbol al drapelului tricolor ce trebuie respectat ca unul din martorii la evoluția societății românești. Cu cât este cunoscută semnificația acestuia de la vârste cât mai fragede de către copii, cu atât aceștia vor putea fi educați într-un spirit cu adevărat patriotic profund, și nu doar de fațadă.

Un sobor de preoți, conduși de însuși IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, au ținut un scurt serviciu religios de sfințire a drapelului ce apoi a fost înălțat pe catargul de lângă monumentul ce-l reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Un moment de adevărată emoție a fost cinstirea a patru veterani în vârstă cu prilejul anului Centenarului, sărbătorit în 2018. Seniorii au fost foarte emoționați că cineva se mai gândește la ei și au primit cu bucurie diplomele și florile meritate.

Garda de onoare formată din militarii garnizoanei Timișoara alături de cei ai Ministerului de Interne au defilat spre încântarea prichindeilor ce au fost aduși de bunici să vadă un astfel de moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.