Ziua Culturii Naţionale este marcată, la Timişoara, printr-o serie de lansări expoziții și prelegeri.
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente inedite.
Sub titulatura “Poftim cultură!”, timișorenii sunt invitați să asiste la mici spectacole puse în scenă în mijloacele de transport în comun din oraș.
Câțiva studenți actori vor porni astăzi de la ora 15:00 din Piața Libertății într-un periplu cultural cu mijloacele de transport în comun de pe liniile de tramvai 4, 9, de firobuz 14, 15, 16, 17 și de pe linia de autobuz 33. Călătorii vor asista la performance-uri spontane, pe texte ale unor autori români unanim apreciați.
Cu aceeași ocazie, elevi ai școlilor gimnaziale 19, 30, ai Colegiului Național Pegadogic și ai Liceului Teoretic Special Iris au pregătit texte manuscrise sau în Braille, cuprinzând fragmente din autori români. Textele astfel redactate vor fi găzduite de brutăriile Prospero din Centru, dar și din cartiere, pe Bd. Cetății, la Sala Olimpia, în zona Soarelui și în cartierul Dâmbovița.
Acțiunea este organizată în parteneriat cu STPT, școlile gimnaziale 19, 30, Colegiul Național Pedagogic, cu Liceului Teoretic Special Iris și cu Prospero.
De asemenea, la Institutul Francez din Timișoara, Robert Şerban şi Alexandru Condrache vor prezenta cea mai recent apărută carte a scriitorului Vasile Popovici, ‘Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu’. Evenimentul se desfășoară pe acordurile de violoncel ale Alexandrei Guţu.
Muzeul Satului Bănăţean devine, astăzi, scena unui crâmpei al culturii naţionale, cu expoziţii, lansări de carte şi momente muzicale.
“Sunt trei expoziţii foto, ‘Anotimpurile Satului Românesc’, ‘Al cincilea anotimp – iarna în timp de pandemie de păpădie’ şi ‘Bănăţenii de altădată’ – fotografii rarisime cu bunicii şi străbunicii noştri în port popular original şi originar, pe zone etnografice. Pe marginea subiectelor amintite vom avea adevărate mini conferinţe în care vor vorbi, pe lângă organizatorii expoziţiilor (Maria Hadiji, Borco Ilin şi Marius Matei), invitaţii de vază din domeniul etnografiei, artei fotografice şi muzicale, Camelia Burghele, Beatrix Leila Imre şi Cristian Graure,” anunţă directorul Muzeului, Dan Radosav.
Biblioteca Judeţean Timiş organizează tot ast[zi, la Secţia de Arte ‘Deliu Petriu’, de la ora 15,00, o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţilor din Banat, ca parte a unei importante contribuţii la proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Sursa: Radio Timișoara