Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost marcaată, în această după-amiază, în centrul Timișoarei. Totul, sub „imperiul” culorii alabstru, culoarea-simbol: regăsită pe tricouri, hanorace, baloane, eșarfe și stegulețe.
Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” din Timișoara, a organizat un eveniment aparte: ,,Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”. Deoarece în România sunt 11.242 copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (conform datele oferite de ANPCDA și ANPD), din care în județul Timiș sunt 329 (date furnizate de DGASPC Timiș), Specialiștii centrului au dorit să contribuie, și prin această acțiune, la dezvoltarea gradului de acceptanţă, valorizare şi incluziune socio-comunitară a acestor copii.
Au fost, împreună, părinți ai copiilor cu tulburare din spectrul autist, părinți ai copiilor cu alte tipuri de dizabilități, copii cu TSA și alte dizabilități, terapeuți CRAE de la ,,Speranța”, studenți voluntari. Timpul petrecut împreună a fost plin de mici evenimente ce au umplut de voie bună copii și asistența.
,,Colorează inima ta cu albastru!” – copiii au pus mâna pe creioane și au colorat o inimă albastră, pe care au scris câte un nume și aceasta a fost prinsă pe baloane cu heliu. La această activitatea s-a alăturat și Călin Dobra, președintele CJT vent să viziteze standurile și să-și încerce talentul la desenat.
,,Am autism, dar nu sunt în lumea mea, sunt în lumea asta” – copiii au realizat un puzzle mare din mai multe bucăți colorate divers, rezultând o imagine imensă de peste 3 metri pe care scrie ,,AUTISM”. Era semnul clar că acesti tineri nu se rușinează de problema lor și o poartă în mod asumat.
,,Pune un balon albastru la fereastra ta!” – fiecare copil după ce a colorat o inima cu albastru și apoi a pus o piesă la puzzle a primit un balon pe care il va pune acasă la fereastra casei sale.
Pe tot parcursul activității participanții au înmânat trecătorilor pliante cu informații despre această tulburare. Directorul Asociației „Speranța”, profesor psiholog Elena Petrică a coordonat aceste activități și a oferit informații despre centrul pentru cei ce nu știau cu ce se ocupă.
Călin Dobra, președinte al CJ Timiș, a explicat implicarea județeană în școlile speciale și eforturile ce se fac pentru integrarea acestor tineri cu anumite afecțiuni. După o mare fotografie de grup o parte din copii au lansat câteva din baloanele albastre ce au plecat la cer cu mesajele lor. Dar o altă parte le-au păstrat pentru a le duce acasă la fereastră.