Astăzi, înainte de prânz, vechea piață a Libertății și-a recăpătat pentru o jumătate de oră una din vechile ei meniri. A revenit un loc al paradelor ostașilor cetății. Așa cum era cunoscută pe timpuri, până pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Paradeplatz, adică piața paradelor (militare) era locul unde soldații își arătau meșteșugurile, măestria în ale defilărilor și a mânuirii de arme. Și, de ce nu, chiar a fanfarelor de alămuri.
Exact asta s-a întâmplat și azi cu prilejul zilei festive de sărbătorire a Armatei Române.
Au fost destul de mulți curioși ce și-au rupt din timpul liber pentru a venit la eveniment împreună cu cei mai mici cetățeni, cei de o șchioapă. De asemenea au venit clase cu dascălii lor de la școlile din apropiere. Un detașament de onoare format din diverse componente de la Brigada a 18-a de Cercetare și Supraveghere „Decebal” a prezentat onorul comandanților de unități dar și autorităților civile și administrative ale orașului și județului. Totul, în sunetele fanfarei militare ce a intonat imnul de stat, dar și marșuri militare.
Un sobor de preoți de la Mitropolia Banatului împreună cu însuși Înalt Preasfințitul Ioan Al Banatului au săvârșit un serviciu religios pentru militarii de acum și pentru cei ce nu mai sunt. Nu trebuie uitat că vlădica Ioan Selejan, la timpul său, a făcut serviciul militar tot aici în această garnizoană. Poate este unul din motivele evidentei emoții ce se vădea pe chipul Înaltului ierarh.
Colonelul Dan Ionescu, comandantul Brigazii a dat citire unui mesaj al ministrului Apărării ce a felicitat toți militarii și a scos în evidență schimbările deosebite ce au început să aibă loc în privința dotării celor ce apără țara. Rând pe rând s-au perindat la microfon autoritățile administrative de la nivel de județ și municipiu pentru a scoate în evidență tradițiile de arme ale oștirii române.
La finalul succesiunii de momente festive a avut loc și unul mai special. Prin ordin al ministrului Apărării Naționale a fost înaintat în grad la excepțional un subofițer al brigăzii de la gradul de plutonier major la cel de plutonier adjutant. Însuși comandantul brigăzii a pus noile grade pe epoleții militarului foarte marcat de moment.
Așa cum șade bine unei parade, totul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare ce au dat onorul invitaților de seamă.
Tot azi, la ora 14, are loc în județul Caraș-Severin, La Teregova, un moment pios de sfințirea unui monument cruce ridicat prin strădania Episcopiei Ortodoxe a Caransebeșului. Comanda Brigăzii a 18 și o gardă de onoare vor asista la sfințirea acestei cruci ridicate la poarta simbolică de intrare pe valea Timișului pe un deal dintre Teregova și Domașnea. Monumentul va comemora pe cei căzuți în aceste meleaguri.