Multă lume creditează Banatul ca având toate formele de atracție turistrică și de petrecere a timpului liber pe care și le-ar putea dori un călător. Se spune că doar mare nu avem. Nu e chiar așa! Marea bănățeană se află la o aruncătură de băț. Acumularea artificială de la Surduc este, doar în aparență, un lac. Și prin dimensiuni. Nu depășește în jur de 360 de hectare de luciu de apă. Dar în realitate imaginația bogată a localnicilor și a vizitatorilor au dat toate valențele unei mări acestei apei.
Aici se poate face plajă, se poate înota. Sporturile nautice sunt la ele acasă. Se pot vedea simple bărci gonflabile, caiace, canoe și chiar bărci specifice Extremului Orient unde pe lângă vâslași se află și un toboșar ce dă ritmul. Un peisaj liniștitor cu dealuri împădurite, pline de pacea locurilor. În zare se văd și crestele munților ce atrag la drumeții. De cinci ani s-a permanentizat însă o sărbătoare dedicată locurilor. Se numește chiar „Zilele Lacului Surduc” și de la an la an capătă amploare tot mai mare.
Consiliul Județean Timiș sprijină inițiativa Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș ce a făcut un adevărat parteneriat cu Primăria comunei Fârdea pentru a fac e un pol de atracție din acest lac deosebit din zona de deal a județului.
Distracția a fost la putere la finele săptămânii trecute. Pe lângă muzică și nenumărate activități ce au avut apa în prim-plan, senzația primei zile a fost balonul cu aer cald ce ridica la înălțime copii dornici de senzații tari.
Odată coborâți la sol toți, fără excepție, au declarat că nu le-a fost deloc teamă. Au mai fost ți tarabe ale târgului și atelierele interactive de meșteșuguri locale din Țara Făgetului și Arad. Muzica pusă în voie de DJ-ei cunoscuți a încălzit atmosfera pregătind momentul pentru invitații de onoare. Senzația serii au fost cei de la „Subcarpați”, care au fost încântați de mulțime de peste 2000 (poate chiar 3000) de fani ce au venit special să-i asculte.
Cei ce au campat în locurile amenajate au continuat distracți și a doua zi. Un grup de turiști veniți de departe, chiar din sudul Asiei, au apreciat totul,mai cu seamă bărcile de rafting care au avut o evoluție mai liniștită din lipsa apelor repezi.
„Categoric este o ediție mult mai bună. O ediție în care, din fericire, vremea a ținut cu noi. Și acest element este unul foarte important în derularea evenimentelor. Este ceva ce nu putem să controlăm, dar trebuie să luăm în calcul. Vremea a ținut cu noi și am reușit să derulăm absolut toate activitățile pe care ni-le-am propus într-un mod excelent… Continuăm să arătăm cât de importantă este această destinație din punct de vedere al promovării turismului în județul Timiș. Lacul Surduc reprezintă un obiectiv important ce merită dezvoltat. După cinci ani s-au dezvoltat structuri de cazare, iar anul viitor vor intra în funcțiune alte 20 de locuri de cazare, și mai sunt în discuție de asemenea ridicarea și deschiderea a unor restaurante de o mai mare capacitate”, a declarat Delia Barbu, directoarea APDT.
Tot dânsa a mai făcut o dezvăluite. În următoarele două săptămâni va fi gata de drum catamaranul câștigat în urma unui proiect cu finanțare europeană, care va fi, de asemenea, o nouă atracție pe apă. Primarul comunei Fîrdea, Samuel Lupulescu, are însă și o mică nemulțumire. Efortul administrativ și financiar este suportat de localitatea dânsului. Dar foloasele unui astfel de eveniment sunt mult mai ample. Practic, toate localitățile din jur ar trebui să se implice mai serios.
„La primul eveniment au fost colegii de la primăriile din jur, care s-au implicat. În ultimele ediții colegii nu prea au mai venit… Asta nu ajută prea mult zona noastră. Fiecare ar putea face câte ceva pentru Țara Făgetului. Dar acum, recent, am inaugurat un drum (Trans Luncani) Și mai avem un alt proiect care va lega comuna noastră de Tomești. Va scurta timpul de condus cu cel puțin jumătate de oră. Probabil, la anul pe vremea asta, vom inaugura drumul”, a spus edilul.