Zi importantă pentru viitorii medici din Timişoara: examenul de rezidenţiat-VIDEO

1833

Proaspeții absolveniți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se pregătesc intens pentru susținerea rezidențiatului. Examenul va avea loc în data de 20 noiembrie, la centrul universitar din Timișoara.

„Rezidențiatul, ca în fiecare an în luna noiembrie, devine o prioritate pentru universități, la cerea Ministerului Sănătății. În acest moment, absolvenții de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară au posibilitatea de a-și alege spcializările dorite, precum și locul unde să își exercite specializarea. În Timișoara, centrul universitar de susținere a rezidențiatului se pregătește cu 733 de posturi vacante. Dintre acestea 440 de locuri la medicină, unde sunt înscriși 560 de candidați, la Medicină Dentară sunt doar 35 de locuri, dar concurența este mult mai mare. Pentru ocuparea acestor locuri, vor susține examenul 124 de candidați. În ceea ce privește Farmacia sunt 9 locuri disponibile, pentru care se vor lupta 49 de candidați. În fiecare an, obțiunile absolvențiilor se schimbă, dar în general sunt căutate specializările care nu durează foarte mult. Tinerii absolvenți nu vor să rămână foarte mulți ani pe postul de medic rezident, ci își doresc să evolueze cât mai repede”, declară prof.univ.dr. Andrei Motoc, de la UMF Timişoara.

Viitori medici rezidenți trebuie să ia în considerare și micile modificări care au avut loc asupra acestui examen. Ministerul Sănătății face cunoascute aceste modificări, care țin cont de tendințele europene, la fel ca și examenul de rezidențiat, care își are originile în Franța.

„Mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății au solicitat armonizarea curiculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire. În opinia specialiștilor, majorarea este susținută de faptul că și în celelalte țări ale UE există o tendință generală în acest sens, tendință agreată și de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști. Câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani)”, declară ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.