Zece oameni au murit pe munte în luna august. Salvamontiştii au salvat aproape 800 de persoane, din care peste 200 au fost predate serviciilor SMURD, Ambulanţă sau elicopterelor de salvare.
Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2019, a celor 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.
Luna august este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte de turişti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze salvamont.
„Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de vară, în toate zonele din ţară în care se practică intensiv sporturile de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente. Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă şi să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania
Sursa: Mediafax