Worschkoschtprob 2020 a adunat cei mai iscusiți meșteri măcelari din vestul țării VIDEO

391

Căminul cultural din localitatea timișeană Biled a răsunat de muzică de fanfară, ca la marile Kerweih-uri de pe timpuri. Dar de fapt era cu totul altceva. Mesele înbelșugate pregătite ca pentru o nuntă erau încărcate până la refuz de mezeluri, ca la o expoziție de specialitate.

De fapt, chiar era o adunare a celor mai iscusiți meșteri măcelari și mezelari ce încă mai știu să prepare cârnații, dar și alte mezeluri, după metode ancestrale, ce au dus faima lor departe. Totul este simplu și gustos și te duce cu gândul în urmă la copilărie. Era o mândrie a gospodarilor din satele șvăbești să le aprecieze cineva muncă din preajma Crăciunului. Pe la final de ianuarie sau început de februarie cârnații erau numa bine afumați și uscați (dar nu prea tare) pentru a fi gustați.

Exact acest vechi obicei șvăbesc este reluat an de an de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”. Ei organizează an de an, după anii 90, așa numitul „Worschkoschtprob” ori „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”. De fapt, obiceiul este mult mai vechi. Se pierde în negura timpurilor (după cum glumește un hâtru ce știe multe) cam de la începutul anilor 1970. Cititorii ziarului local german, „Neue Banater Zeitung” (NBZ) trimiteau câte un cârnaț de casă la redacție. Ziariștii le degustau alături de un pahar de vin și dădeau note mai în glumă mai în serios ca la un adevărat campionat. Juriul de specialiști erau chiar redactorii. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

De la un an la altul evenimentul capăta amploare și devine tradiție. Mai cu seamă paharul de vin nu prea era pe placul șefilor mai mari dar era tolerat tacit. Sărbătoarea are o vechime de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat. Dar nimeni nu a consemnat exact anul. Începând cu 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Era o reînviere a vechiului obicei din epoca trecută. S-a ajuns la concluzia că nu tot ce era vechi era și nociv. Ce poate fi mai interesant decât să se adune cititori și ziariști în jurul unor probe de cârnați alături de meșterii locali.

Timpurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat dar obiceiul a rămas. Chiar și ziarul s-a schimbat. Vechiul ziar județean „Neue Banater Zeitung” a devenit din anul 1993 supliment săptămânal al cotidianului de limbă germană de la București „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” sub numele de „Banater Zeitung”. „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” este, după cu spun specialiștii, singurul cotidian de limba germană cu apariție regulată de la vest de Viena, mult în afara spațiului germanic. Succesul înregistrat la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului, a înlesnit mult continuitatea manifestării, pe care numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. În urmă cu câţiva ani s-a decis să se ajungă mai aproape de producătorii de cârnaţi din Banat, dar şi de cititorii ziarului german.

Astfel, după ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, s-au organizat manifestări de acest gen și în localitățile din zona de răspândire a ziarului. Au fost ediții la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Radna/ Lipova (2016), Bocșa (2017), Șag (2018) și Buziaș (2019). Evenimentul din acest an de la Biled a fost organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Forumul Democrat al Germanilor din Biled și Primăria Biled.

La eveniment au luat parte 40 de mostre de cârnați. Participanţii cu probe de cârnaţi din propria gospodărie, abonaţii ziarului Banater Zeitung şi invitaţii. De câteva ediții nu au mai venit la jurizare marile firme de prelucrarea cărnii ci doar producătorii casnici. Pentru a demonstra că la prepararea cârnaților nu mai are nici un fel de secrete câștigătorul de anul acesta este un multilaureat ce an de an ia cel puțin un premiu. Gică (Timotei) Țintoi din Satchinez duce mai departe meșteșugul bunicului și a tatălui său Dar nu mai știe numărul premiilor luate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.