11.2 C
Timișoara
marți 5 noiembrie 2024

Worschtkoschtprob 2018 și-a desemnat câștigătorii ca la premiile Oscar – foto-video

Ceea ce fac în fiecare iarnă ziariștii de la redacția din Timișoara a ziarului de limbă germană Banater Zeitung este deja o tradiție în conștiința locală. În fiecare an ultima zi de joi din luna ianuarie este dedicată pentru Worschtkoschtprob. Se pare că de data asta calendarul a jucat o festă. Anul acesta ultima zi de joi ”a căzut” în februarie! E bine și așa dacă este ocazie de petrecere.
Cu regularitate de ceas bine uns la fiecare final de lună ianuarie este mare sărbătoare. Cine nu a auzit de Worschtkoschtprob? Pentru cei ce nu sunt deprinși cu limba germană este chiar greu de pronunțat. Dar de participat este foarte simplu și plăcut. Este concursul anual de degustare a cârnaților bănățeni.
Evenimentul a devenit deja în ani o adevărată sărbătoare laică ce adună laolaltă cititorii ziarului german, personalul redacțional și prietenii lor dintr-o bună bucată de țară. Nu lipsește muzica bună, veselia, produse din carne de porc. Cu această ocazie curge berea, vinul, răchia bănățeană și se dezleagă limbile. Se schimbă păreri, rețete și se cer sfaturi. În centru discuțiilor evident sunt mezelurile.
Ediția de anul acesta a avut loc în căminul cultural din comuna Șag unde însuși primarul și vice primarul au urcat pe scenă pentru a saluta oaspeții.
Redactorul șef Siegfied Thiel al săptămânalului Banater Zeitung și colega dânsului Ștefana Ciortea Neamțiu au fost amfitrionii întâlnirii de azi. Au prezentat pe scurt cam cât de serioasă este treaba cu cârnații și că, de fapt, totul este bucuria de a fi în mijlocul cititorilor ziarului. Acesta este și motivul principal pentru care, de câțiva ani, „degustarea” a devenit itinerantă și au fost ediții în județele Arad și Caraș-Severin nu doar cele obișnuit de la Timișoara.
De față au fost oaspeți de seamă din țară și de peste hotare. Nu a lipsit consul german Ralf Krautkrämer, parlamentarul timișorean Ovidiu Ganț sau președintele FDGR Timiș Johann Fernbach ori reprezentantul din Caraș al germanilor Erwin Josef Ţigla. Președintele Forumului Democrat German dr. Paul-Jürgen Porr a fost aplaudat și felicitat de ziua dânsului ce s-a potrivit chiar cu acestă întâlnire.
Cei mai renumiți meșteri au adus probe din ce au reușit să prepare în preajma sărbătorilor de iarnă. După o lună de uscare sunt perfecți pentru a primi aprobarea juriului exigent.
Au fost aduse 20 de produse ce au fost prezentate pe tăvi secretizate și cunoscute doar cu numere. După deliberări și discuții serioase au fost decernate premiile și diplomele de participare.
După cum a declarat istoricul dr. Ioan Hațegan, membru al juriului, toate preparatele au fost la supelativ dar din păcate doar trei au fost pe podium. Cârnații aduși de enigmaticul „grup al celor opt” au câștigat locurile trei și întâi. Iar locul doi a fost adjudecat și de acestă dată, așa ca și la multe alte prilejuri de Timotei Țintoi din Timișoara cel ce duce mai departe rețete vechi de la bunicul său.
„Grupul celor opt” nu este nicidecum așa cum s-ar crede un grup din industria mezelăriei sau reprezentanți ai unei asociații de măcelari. Nu. Sunt un grup de amici ce se adună an de an de sărbătoare de sfântul Andrei și petrec alături de un pahar de vin. Așa le vin idei și le aplică imediat la bucătărie rezultând delicatese demne de orice restaurant de lux. Sunt doar câteva din secretele misterioasului grup dezvăluite de Andreas Henz. Dar ingredientele nu vrea să le dezvăluie pe toate, sunt secrete!
Ca la marile concursuri a fost și un premiu al publicul ce a mers spre Andrei Herczeg ce știe să împace vinurile de soi cu mezelurile cele mai potrivite.

În afara veseliei și a cârnaților mai sunt unele mistere legate de acestă manifestare gastronomică. De pildă numărul de ediții scurse de-a lungul deceniilor sunt greu de estimat. Totul a început pe la începutul deceniului 7 al secolului trecut în redacția ziarului german in Timișoara. Pentru a aniversa ziarul se făcea o mică petrecere cu cârnați aduși de cititori și serviți pe pagini de ziar. Până pe la sfârșitul anilor `80 treaba a mers cam pe ascuns. Era felul lor glumeț de a fi dizidenți înpotriva regimului politic printr-un regim alimentar. Dar penuria de alimente a dus într-un final la blocarea „degustării de cârnați”. După Revoluție când nu mai erau motive de penurie a pornit din nou obiceiul în anul 1994. De data acesta la vedere și ca o sărbătoare a ziarului Banater Zeitung din cadrul Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien (ADZR). Este modul lor de a îmbina tradițiile culinare locale ale șvabilor bănățeni cu tradițiile jurnalistice.
Ca orice inițiativă serioasă și acesta va merge înainte încă foarte mulți ani până vor mai fi cititori de limbă germană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Viitorul universităților europene în discuție la Universitatea de Vest

La Universitatea de Vest din Timișoara s-a dezbîtut viitorul universităților europene în cadrul a două evenimente unice în România și importante pentru România, ce...

Expoziția BLOOM, a artistului Sorin Scurtulescu, la galeria de artă contemporană META Spațiu

Iubitorii artelor sunt așteptați la vernisajul expoziției BLOOM a artistului Sorin Scurtulescu, alături de curatoarea Mirela-Stoeac Vlăduți la galeria de artă contemporană META Spațiu...

Citește și :