Vin vremuri grele pentru șoferi. Cererea de energie pe plan global ar urma să crească cu 33% până în 2040, iar efectele vor începe să se simtă chiar de anul acesta.
Richard Robinson, director la Ashburton Global Energy Fund, se aşteaptă ca preţul petrolului să crească în continuare: „Credem că o combinare între reducerea furnizării, majorarea cererii, scăderea stocurilor pe plan global şi capacitatea redusă de depozitare vor sprijini majorarea preţului barilului de ţiţei, care ar putea depăşi 90 de dolari până la sfârşitul anului”.
Cererea de energie pe plan global ar urma să crească cu 33% până în 2040, a afirmat marţi Mohammad Barkindo, secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Barkindo, într-o conferinţă desfăşurată la Madrid, transmite Reuters.
În viitorul apropiat, petrolul va continua să aibă un rol predominant în mixul de energie, a declarat Barkindo.
Acesta a făcut apel la cooperare în rândul ţărilor din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi a producătorilor de ţiţei din afara cartelului, avertizând că un eşec ar putea duce la multiple crize.
„Este important ca OPEC şi producătorii de ţiţei din afara cartelului să coopereze astfel încât să nu cădem dintr-o criză în alta”, a declarat secretarul general al Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.
În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.
Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a crescut luni cu 2,40 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 81,20 dolari. În timpul şedinţei de tranzacţionare de marţi, barilul a urcat la 82,20 dolari, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014.
sursa: capital.ro