Vrem casa ta… pe listă!

338

La finalul lunii aprilie, Expose Architecture şi Direcţia Județeană pentru Cultură Timiș, împreună cu partenerii lor (Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timişoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza – Roma, Camera de Industrie şi Comerţ a Italiei.) au lansat, în premieră absolută pentru orașul nostru, Timișoara Premium Exposed City.

Timișoara Premium Exposed City are ca scop creșterea, până în 2021, a numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding–ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, proiectul vizează identificarea unui număr de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanţatori), în vederea restaurării. Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care, replicate pe mai multe imobile, au un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu.

La conferinţa de lansare a celei de-a doua etape a proiectului au participat reprezentanții principalilor organizatori ai Timișoara Premium Exposed City: Raluca Pescar – președinte Asociația Expose Arhitecture și Sorin Vlad Predescu – director Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, ocazie cu care a fost lansat apelul către asociațiile de proprietari care funcționează în imobile istorice sau situate în zone de protecție și comunicarea criteriilor inițiale de selecție a clădirilor propuse spre restaurare.

Pentru proiectele viabile propuse spre restaurare, proprietarii de clădiri sau asociaţiile de proprietari vor trebui să întocmească un dosar care să cuprindă o cerere către DJCT, un proiect şi aviz de la comisia zonală a monumentelor istorice, deci: un proiect de restaurare, acordul total al propietarilor (tabel cu toți proprietarii că sunt de acord, cu semnătura lor, şi cu stampila asociaţiei, dacă există).

Urmează apoi etapa în care DJCT va face un apel către finanţatori pentru obţinerea finanţării, urmând apoi înţelegerea între părţi pentru stabilirea cotei de plată, limitele teritoriale ale primăriei nu se iau în discuţie.

Programul actual are drept scop promovarea unui circuit turistic al clădirilor istorice şi se poate extinde atât timp cât există cereri de la proprietari cât şi de la investitori.

Odată cu începerea lucrărilor, proprietarii vor avea obligaţia să urmărească stadiul lucrărilor, calitatea lor, pentru a nu fi făcute lucrări de mântuială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.