1.2 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Vrăjitorul din Oz se întoarce pe scena timișoreană-VIDEO

Vrăjitorul din Oz revine pe scena timișoreană. O adevarată adunare de forțe artistice cum rar se poate vedea pe la noi. Tânăra regizoare Miruna Radu a crezut că nemuritoarea poveste de prietenie dintre o fetiță și tovarașii ei trebuie dusă mai departe. Așa că și-a adunat și ea amicii și au purces la un act artistic ce se dorește de referință. O echipă de somități, cum s-a exprimat directorul teatrului Merlin, Laurențiu Pleșa.

Basmul veșnic tânăr al lui Frank Baum a fost adaptat pentru scenă de regizoare. Muzica originală compusă de Ilie Stepan, scenografia lui Zsolt Fehervari, light designer va fi nimeni altul decât regizorul Ștefan Iordănescu, fost director a numeroase teatre. Mădălina Ghițescu semnează coregrafia spectacolului. Doar aceste nume mari ar trebui să fie suficiente pentru a atrage publicul la acest Vrăjitor.

O montare modernă cu o viziune actualizată a vremurilor ce le trăim va aduce bucuria în sufletele celor mici sau mai cu experiență. Luminile concepute special pentru acestă piesă vor întări efectul realizat de animațiile video. Va fi un spectacol complex și dificil de realizat din punct de vedere tehnic. Plăcerea de a lucra a fost cu atât mai mare din partea tuturor.

Ilie Stepan atrage atenția că a mai lucrat în 1985 la această piesă sub conducerea tânărului pe atunci regizor Iordănescu. Deci partea mai cu experiență a echipei cunoaște bine ce are de făcut. Ca un arc peste timp, după 31 de ani, muzicalul va păstra din vechea partitură doar 40 de secunde, pentru aducerea aminte a celor ce au fost și atunci în sală.
Cea mai tânără membră a echipei este tocmai cea ce are toate sforile în mână, Miruna Radu. Dar nu este și la prima colaborare cu Teatrul Merlin din Timișoara. Regizoarea, timișoreancă de origine, dar clujeancă prin școlile absolvite și locul unde montează de obicei, vine pe scenele bănățene de câte ori este invitată. Anul trecut a mai montat „Privește înapoi cu mânie”, piesa dramaturgului britanic John Osborne cu care a avut succes. Ceea ce vrea să repete și de data acesta.

În cuvinte puține, autoarea declară despre piesa de acum că o vede ca un îndemn la prietenie și strângerea spiritului de echipă, așa cum fac și cei ce muncesc la piesă. Drumul spre Oz este mai important decat țelul. Va fi un drum inițiatic din care fiecare va înțelege câte ceva. Cei de șapte ani vor trage niște învățăminte, iar cei de zece ani sau mai mari vor găsi alte noime. Ideea de a face această montare a plecat de la filmul omonim mult apreciat de autoare.

Călătoria este de fapt calea spre maturizare în toate domeniile. De acest adevăr sunt așteptați să se convingă toți spectatorii ce sunt chemați la premiera de duminică, 15 mai, în sala Teatrului Merlin.

vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_7 vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_5 vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_4 vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_1 vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_2 vrajitorul oz merlin miruna radu laurentiu plesa_3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :