0.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Vor supraviețui politic Simonis și Fritz dacă Ciolacu pierde partida?

Chiar așa, dacă Marcel nu va fi ales președinte, multe din proiectele îmbrățișate la comun de Alfred Simonis și Dominic Fritz, vânturate cu entuziasm de cei doi lideri ai administrației locale, vor rămâne povești de adormit copiii. Cum s-a întâmplat tot timpul, prin Banat, în ultimele trei decenii.

Aceasta este realitatea, chiar dacă multora dintre noi nu le-ar cădea deloc bine alegerea liderului PSD la Cotroceni în luna decembrie.

Cu un președinte de consiliu județean de stânga, anume Simonis, și cu un primar al cărui partid, USR, abia dacă va mai atinge jumătate din scorul de la alegerile din 2020, e de așteptat ca viitoarea structură politică care va prelua guvernarea la sfârșitul anului să aibă alte priorități pentru Timiș și Timișoara. Chiar și în condițiile în care PSD si PNL vor continua să împartă puterea și după alegerile din decembrie, nu e deloc sigur că toate proiectele anunțate acum de Simonis, în special, dar și de Fritz vor căpăta, cu adevărat, contur în următorii patru ani.

De pildă, cu austeritatea bugetară la purtător, viitorul guvern nu-și va mai permite să arunce cu bani în stânga și în dreapta, cum a tot făcut actuala putere, în ultimii ani. Astfel încât sumele uriașe care ar urma — conform promisiunilor lansate apăsat de Alfred Simonis — să fie alocate construirii Institutului Oncologic (peste 200 de milioane de euro) și noului stadion „Dan Păltinișanu” (peste 100 de milioane de euro) ar putea rămâne doar pe hârtie.

La aceste investiții ar trebui să se adauge încă vreo 30 de milioane de euro destinate construirii unei noi săli polivalente. Prin urmare, pentru Simonis, dar, paradoxal sau, mai degrabă, nu!, chiar și pe pentru Fritz — cunoscută fiind susținerea solidă oferită de PSD Timiș tuturor proiectelor demarate de șefii Primăriei Timișoara — victoria lui Ciolacu și, implicit, păstrarea actualei formule guvernamentale ar putea fi vitală în supraviețuirea lor politică.

Fără finanțare guvernamentală și fără cea europeană, Primăria Timișoara nu va putea finaliza nici măcar proiectele deja demarate, pasajul Solventul, respectiv stadionul din Calea Buziașului. Cele două obiective presupun, împreună, un efort financiar de peste 100 de milioane de euro, bani care, deocamdată, vin doar din bugetul administrației timișorene.

Tocmai din acest motiv, calculele pe care le tot înșiră greii PSD în aceste zile vizează dorința lor puternică de a-l împinge pe Simion, liderul AUR, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Există zvonuri, deloc neîntemeiate, că păstrarea lui Ciucă în cursa prezidențială are drept temei tocmai eșuarea acestuia încă din primul tur, și astfel să-i facă pârtie fostului șef de galerie spre turul al doilea, alături de Ciolacu.

Pentru că, toate celelalte variante politice pentru runda finală la prezidențiale, Mircea Geoană sau Elena Lasconi, i-ar fi fatale lui Ciolacu. Tradiția din ultimii douăzeci de ani arată limpede că în turul al doilea toate celelalte partide de dreapta și chiar de centru s-ar mobiliza împotriva lui Ciolacu și ar vota pentru Geoană, văzut, acum, ca un politician centrist ori, pentru Lasconi, ca reprezentat al dreptei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Divorț-șoc al fiicei unui celebru politician bănățean

Victor Ponta și Daiana Sârbu au divorțat, după un mariaj de 19 ani. Fostul prim-ministru al României a devenit burlac, conform declarației de avere...

A fost mințită Curtea Constituțională?

În ultimele săptămâni, s-a tot vorbit în spațiul public autohton despre lipsa unei serioase justificări a anulării alegerilor prezidențiale, prin decizia Curții noastre Constituționale,...

Citește și :