Abia a apucat să se usuce tușul de pe foile de votare pentru Parlamentul European și au apărut și discuțiile, contestațiile sau diversele răfuieli, mai mult sau mai puțin personale, între cei implicați sau chiar și criticile venite din afară.
Chiar dacă nu are un câștig absolut situându-se doar pe un onorabil loc trei, cea mai nouă grupare politică reprezentată de Alianța 2020 ce însumează partidele USR și PLUS este de fapt un fel de ”câștigător moral”, prin rezultatul greu de anticipat de majoritatea celor ce nu credeau în ei.
Dacă oarecum despre PSD și PNL se bănuia că vor împărți podiumul, doar procentele au fost surprinzătoare. Așa se face că despre aceste două partide nici nu se comentează atât de mult. Dar Alianța 2020 a atras atât laudele cele mai zgomotoase, cât și cele mai virulente critici.
Analistul politic Alina Mungiu Pippidi a lansat recent un articol în care, dintre cei opt europarlamentari ai Alianței, sunt pur și simplu desființați șase. Acuzațiile sunt grave și chiar contestă dreptul acestor șase politicieni de a reprezenta România la UE. Motivele sunt dintre cele mai diverse. De la traseism politic până la faptul că ar fi profitat de foloase necuvenite ca abonați la fondurile de stat, toate aceste acuzații au fost puse în cârca noilor europarlamentari.
Interesant este că până acum nu a fost nici o luare de poziție oficială a conducerii celor două partide, referitoare la aceste acuzații.
Europarlamentarul Vlad Botoș, aflat la Timișoara, marți, a avut câteva remarci de făcut despre aceste acuzații de care doar a auzit vag, fără încă să le fi văzut în amănunt.
Domnule europarlamentar, ieri a făcut vâlvă o listă publicată de doamna Mungiu-Pippidi în care vă „desființează” aducându-vă diverse acuzații. Conform dânsei, trei sferturi din europarlamentarii Alianței, adică șase din opt, sunt incompatibili cu demnitatea proaspăt câștigată. Toți sunt corupți, toți au probleme… Ce spuneți despre aceste acuzații?
<< Am văzut că în acea listă mie mi se aduc acuzații de traseism politic. Pot să afirm că mi-a plăcut de mic copil politica. Am fost pasionat de politică încă din anii `90 când aveam o vârstă fragedă (eu sunt născut în 1986). Mă uitam la dezbateri dintre Ulm Spineanu și Mircea Ciumara, dacă mai spun ceva aceste nume. Părinții mei spuneau că „acest băiat are ceva”. Și la 19 ani m-am înscris în PNȚ-CD pentru istoria acelui partid. Asta se întâmpla pe la sfârșitul anului 2005. Mi-a plăcut istoria și am încercat să resuscităm acel partid. Însă în 2012 am fost exclus pentru că nu am vrut să fac alianță cu un partid care provine din FSN, fostul PDL. Nu voiam să fac echipă cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Și, vorba seniorului Coposu: „ Negociem orice, dar nu negociem principii!”.
Eu nu am avut niciodată o funcție aleasă în administrația publică locală sau centrală. Nu am avut vreo funcție numită. Am făcut politică doar din pasiune. Și am făcut politică pentru că am vrut să schimb ceva. Tot timpul am pornit echipe de la zero prin entuziasmul meu, prin inteligența politică, prin munca și dăruirea pe care am dat-o oricărui proiect. Nu sunt genul de om care să fi beneficiat de pe urma poziției politice. Mai mult, acum, prin această demnitate care mă onorează, cea de europarlamentar, am fost ales prin vot intern al tuturor membrilor USR. Am mers în fața lor, am discutat, am fost fizic în foarte multe județe (peste 30). Sunt în campanie de nouă luni, mi-am convins colegii că pot fi un luptător în Parlamentul European. Pot fi un om care să reprezinte cetățenii români și europeni cu demnitate. De asta mi-au dat încrederea.
Însă părerea mea este că doamna Pippidi are ceva chestiuni personale cu unii dintre viitorii europarlamentari ai Alianței USR-PLUS. >>, a spus Botoș.
Oricum, cazul dumneavoastră era cel mai puțin grav, dacă putem spune așa. Acolo se mai vorbește de deturnare de fonduri, atât din bani ai statului, cât și din cei europeni…
<< Nu am citit. Dar noi suntem oameni foarte transparenți, milităm împotriva tipului de a face politică. Am fost inițiatorii și susținătorii proiectului „Fără penali în funcții publice” și nu cred că vreun coleg de-al meu are ceva împotrivă să răspundă dacă sunt acuzații. Dar și dacă nu se confirmă ceva trebuie să răspundă cineva. Nu putem arunca în spațiul public, doar așa, niște informații trunchiate sau neadevărate. >>, a declarat Vlad Botoș.