Din șiragul de evenimente ce au fost organizate în oraș pentru sărbătorirea celor o sută de ani scurși de la acel decembrie ce a închegat o altfel de Românie, poate cea mai așteptată și apreciată de toți a fost parade militară.
Este pentru prima dată în perioada postdecembristă când evenimentele solemne se țin pe bulevardul Take Ionescu, și nu în fața Palatului Administrativ. Locul pare mai potrivit și în ciuda unor nemulțumiți, lucrurile au decurs foarte bine, fără poticneli.
O mulțime greu de estimat de câteva mii de timișoreni au umplut bulevardul pe ambele laturi. Au venit pregătiți de acasă cu steaguri tricolore. Iar cine nu a avut, tot a găsit ceva în culorile naționale: fie un fular, eșarfă, un fes tricotat sau măcar o mică cocardă la piept. Cei mai fericiți au fost cei mai mici dintre participanţi, ce au îndurat cu răbdare frigul destul de pătrunzător. Pentru ei chiar a fost o mică lecție de istorie trăită pe viu.
Evenimentul a fost deschis de reputatul om de știință Ioan Hațegan, cercetător al Academiei Române ce a început simplu și din suflet cu urarea strămoșescă „vivat crescat floreat România”. Cuvintele au mers la inimă, chiar dacă a trebuit să le și tălmăcească pe românește pentru cei ce nu s-au născut pe vremea lui Horatio. În vorbe puține și pe înțelesul tuturor a explicat situația românilor de la începutul primului război mondial ce trăiau în România încă mică pe acea vreme, dar și împrăștiați în câteva impărății din vecinătăți. Iar după ani de încleștări militare și răsturnări de situație neașteptate, când se părea că totul se năruie, istoria a fost prielnică românilor. Principalii factori ce au dus la o Românie Mare au fost Armata Română, dar și o pleiadă de politicieni abili ce au pus idealul naţional peste orice altceva.
Un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană conduși de părintele Ionel Popescu au săvârșit un înălțător Te Deum în amintirea tuturor ce au luptat, au fost prinzonieri ori au căzut pe câmpul de luptă.
Rând pe rând, au venit la microfon autoritățile județene și locale, ce au prezentat actul de acum un secol, din perspectiva de acum.
Prefectul județului Timiș, Eva Andreaș, a citit mesajul de sărbătoare al primului ministru Viorica Dăncilă. Iar locțiitorul comandantului Brigăzii 18 a citit, de asemenea, un mesaj din partea ministrului apărării.
Președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, a îndemnat la o reconciliere a societății românești ce doar astfel are șanse reale de a progresa și de a se alinia la țările europene.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a evocat persepectiva istorică a unirii Banatului, ce a avut loc din motive istorice complexe, mai târziu cu peste jumătate de an, abia la începutul lunii august a anului 1919. Deci vom avea toate motive de a mai sărbători încă odată și anul viitor.
Momentul mult așteptat de copii, dar și de veteranii ce au slujit în armată, a fost defilarea militară. Au putut fi văzute de aproape transportoare blindate, camioane, tunuri și câte și mai câte echipamente, ce doar în filme se mai pot vedea. Dar au urmat și alte forțe armate, nu doar de la Ministerul Apărării, ci și de la Ministerul de Interne. Lucioase ca scoase din cutie, au trecut autospecialele de stins incendii, de salvat vieți din accidente sau de înlăturat piesele pirotehnice. Cele mai noi utilaje sunt adevărate bijuterii tehnice, fiind reprezentate de scările de lucru la mare înălțime ce au intrat recent în dotarea pompierilor. Poliția Locală, cea de Frontieră sau cea Națională au trecut pe rând cu cele mai bune echipamente ce le au în dotare.
Prietenii cei mai buni ai militarilor, dar și ai copiilor, de asemenea, au primit aplauze sincere. În ciuda frigului, copiii au rămas încântați și au promis că mai vin și cu altă ocazie la „defilare!”