Se spune că nu haina îl face pe om. Da, așa este la prăpădiții de civili. Dar uniforma îl face pe militar. Uniforma militară face legătura chiar și doar vizual la apartenența membrilor la aceiași castă.
Miercuri dimineață, în Piața Unirii din Timișoara s-a sărbătorit ziua orașului, readucând în memorie momentul istoric de la 3 august 1919. Au fost autorităţi, oaspeți străini, discursuri, fanfară militară și o mică defilare a militarilor. Au fost drapele arborate pe clădiri și stâlpi. Au fost și cocarde în pieptul participanților. E firesc să fie așa, că doar și cu un veac în urma tot militarii au avut rolul major în evenimente.
Din păcate nu toți militarii se ridică la nivelul cerut de o așa nobilă profesie. Mai sunt și din aceia ce poartă în mod abuziv haina statului. În imaginile surprinse la ceremonie se văd și uscăciunile.
Ofițeri ai armatei române la un moment oficial. Se vede cât respect arată festivității. Așa știu ei să stea în poziție de drepți. Ascund la dos poșetuțele. Ce naiba au nevoie militarii noștrii de poșetă? Cât de bărbați sunt? Soțiile lor știu că le-au dispărut de acasă gentuțele? La caz de nevoie, ce vor face, dau în capul inamicului cu poșeta? Ori îl amenință cu pila de unghii? Oare tot acolo își țin rujul și fardurile? Se poate înțelege că nu se pot despărți de borsetele lor dragi în care țin acte, bani sau cine știe ce alte năzbâtii de valoare, dar în acest caz puteau veni în civil. Sau măcar câteva minute să se debaraseze de prețioasele trăistuțe. Așa aduc mai degrabă cu acei nefericiți patrupezi de tracțiune ce sunt obligați de legi caraghioase să aibe sub coada un sac de colectare a emisiilor ecvestre. Adică mai pe șleu spus de adunat bălegarul.
La un caz de conflict nu aș avea deloc încredere în astfel de militari! În timp ce multe doamne mânuiesc mitraliera în teatrele de operațiuni din lumea întregă acești ,,viteji bărbați” se ascund la umbră să nu-și strice tenul și prețioasa gentuță.
Mai degrabă dau crezare celorlalți care umblă în fustă dar au figură de adevarați războinici. La ei, poșeta ce are rol tradiţional, măcar stă la loc de cinste, în față, nu ascunsă la dos așa cum stau marturie imaginile.