Atacurile cibernetice continuă, nu numai în Europa, ci pe întreg mapamondul. Cel mai cunoscut, dar şi cel mai periculos ese virusul WannaCry, care mai este denumit și Wanna Decryptor.
Ce este mai exact? este un tip de „ransomware“, care presupune blocarea unui computer şi criptarea datelor de pe acesta până când cel care îl deţine furnizează o anumită sumă de bani într-un cont. Banii sunt mereu plătiţi în bitcoini, pentru a nu lăsa urme şi, odată realizată plata, victima primeşte o cheie de acces pentru a decripta datele.
Hackerii care l-au creat şi îl folosesc au ajuns să afecteze sute de mii de computere din peste 100 de ţări. Are acces direct la Windows, printr-o vulnerabilitate din sistem, şi nu e nevoie ca utilizatorii să acceseze vreun link sau un document. Astfel, ajunge direct la date fără ca cineva să ştie. Acest lucru a fost posibil şi pentru că nu vorbim despre un virus obişnuit, ci de unul creat de ingineri specializaţi în spionaj. Este o creaţie a NSA tocmai ca să spioneze şi era denumit Eternal Blue.
A fost lansat pe internet în primăvara acestui an de către grupul de hackeri „Shadow Brokers“, care l-a obţinut de la „Equation Group“, iar în martie, Microsoft a livrat deja o rezolvare a problemei, o soluţie care rezolva „gaura“ din toate sistemele Windows . Virusul este activ de vineri. În acest weekend a ajuns să afecteze peste 100 de ţări, printre care şi România, iar cea mai puternic afectată a fost Rusia.