Vine vara şi bănăţenii merg la băi tot peste hotare! Aquapark-urile promise în Timiş, în acelaşi stadiu

2911

Vara a venit, chiar dacă nu şi cea calendaristică, iar bănăţenii au început să plece din oraşe la sfârşit de săptămână sau în concedii. Problema este că mulţi ar rămâne în zonă dacă ar avea şi locuri de distracţie, cum sunt aquapark-urile. Deşi promise de ani buni în mai multe oraşe sau comune din Timiş, niciun parc acvatic nu s-a conturat. Aşa că bănăţenii merg la Gyula, Mako sau Szeged, acolo unde ungurii au ştiut să investească în astfel de obiective care aduc bani serioşi la bugetele orășelelor maghiare.

Aquapark la Dudeştii Noi, cea mai veche promisiune

Primul care a anunţat că va construi un aquapark în Timiş a fost tânărul primar al comunei Dudeştii Noi, Alin Nica. Acesta a dezvoltat extrem de mult comuna, iar un aquapark i-ar fi adus mai mulţi bani la buget. Fiind foarte aproape de Timişoara, edilul susţine că ar atrage foarte mulţi turişti.
Ideea a apărut nu mult după ce Nica a devenit primar şi putea deveni realitate odată ce au început să vină bani europeni pe ciclul financiar 2007–2013. Nu s-a întâmplat aşa pentru că proiectul nu a primit finanţarea necesară, care trece de 13–14 milioane de euro.

Cum ciclul de finanţare s-a încheiat, edilul din Dudeştii Noi a început să facă documentare pentru a putea totuși construi aquapark-ul atât de aşteptat de localnici.

AquaLand in Dumbravita! Primaria lucreaza la doua proiecte!.Still001

Din păcate, noul ciclul financiar, 2014–2020, nu oferă nicio axă pentru astfel de obiective. Aşa că promisiunea lui Alin Nica nu poate prinde contur deocamdată.
Construirea aquapark-ului pe fondurile proprii ale comunei este imposibilă, pentru că bugetul nu permite aşa ceva. Dar edilul, care e şi primarul anului 2017, nu renunţă la idee. Vrea să facă investiţia împreună cu un privat. Deja a discutat cu mai mulţi investitori şi aceştia par dispuşi să pună umărul la realizarea aquapark-ului. Când se va întâmpla acest lucru? Nimeni nu ştie!

Nicolae Robu vrea şi el parc acvatic de distracţii

Primarul Timişoarei nu se putea lăsa mai prejos şi a preluat ideea colegului său de partid de la Dudeştii Noi. Nicolae Robu anunţa anul trecut că vrea şi el un aquapark la Timişoara. Acesta susţine că avem bănuţi şi teren şi vrea ca şi timişorenii să se bucure de un parc de distracţii acvatic.

„Vreau să vă vorbesc despre nişte obiective mai speciale. Avem bani pentru studiul de fezabilitate pentru aquapark. Aquapark-ul ar fi trebuit să fie o investiţie privată şi mă miră că în Timişoara nu se face o astfel de investiţie. La un moment dat, unul dintre magnaţii Timişoarei mi-a spus că vrea să facă, şi, în momentul în care mi-a spus, i-am spus tranşant că noi nu vrem să dăm bani publici decât dacă nu se face în regim privat. O să facem noi. Locaţia va fi stabilită. Eu am spus, acum câţiva ani, că vom vedea care va fi locaţia cea mai potrivită, ce spune studiul de fezabilitate, că vom avea în vedere trei zone în momentul de faţă. Este zona Ovidiu Balea, este zona Calea Torontalului şi este zona Pădurea Bistra. Dacă specialiştii care vor face studiul de fezabilitate vor identifica o zonă şi mai potrivită decât acestea trei, acolo o vom face. Noi nu putem merge aşa pe hai să decidem că facem în locaţia cutare că aşa mi s-a năzărit mie. Trebuie făcut un studio multicriterial, o analiză pentru fiecare locaţie, am explicat asta”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

aqua 1

Dacă ideea a apărut anul trecut, anul acesta în buget au şi fost alocaţi bani pentru studiul de fezabilitate. Locul care apare pe proiecţia bugetară pentru 2018 este situat pe strada Ovidiu Balea, teren care este folosit şi pentru construirea de case pentru tineri. Specialiştii vor primi 100.000 de lei pentru a spune autorităţilor dacă aici se poate construi un aquapark. Până acum, nu s-a realizat un proiect tehnic şi nici nu s-a stabilit cât va costa în final.

Ultimul venit, primul servit — aquapark la Sânnicolau Mare

Un alt liberal s-a trezit că vrea şi el, în orașul pe care îl gospodăreşte, un aquapark. Dănuţ Groza, primarul din Sânnicolau Mare, a anunţat că va construi un astfel de parc. Avanatajul pe care îl are este că izvoarele de apă termală sunt funcţionale şi ar putea foarte simplu să exploateze această resursă primită gratuit de la natură.

Primul pas pe care l-a făcut Groza a fost să meargă în vizită la colegul său din Oradea, pentru a vedea cum s-a realizat aici aquapark-ul. După ce a văzut cum arată, cum a fost ridicat şi ce au făcut orădenii pentru a-l avea, primarul din Sânnciolau Mare a decis că va investi din bugetul local şi că, în 2 ani, aquapark-ul ar putea fi gata.

Oradea, exmplu pentru iubitorii de apă şi distracţie

În timp ce primarii din Timişoara visează la aquapark-uri, edilul-şef din Oradea a pus ideea pe hârtie și a realizat-o. Iar investiţia s-a dovedit a fi una excelentă pentru buget. În cadrul minivacanţei de 1 mai, capacitatea parcului acvatic a fost depăşită.

„Descoperă cel mai mare Aquapark din această regiune a Europei, Aquapark-ul Nymphaea. Întins pe o suprafaţă de 7 hectare, acesta vă introduce în lumea fascinantă a distracţiei şi adrenalinei. O nouă modalitate de a scăpa de ritmul alert şi stresant al oraşului te va cuceri din primele clipe.

Proiectat ingenios, în ritmul ultimelor tehnologii, Aquapark-ul Nymphaea îţi va satisface pe deplin imaginaţia şi îţi va potoli setea de aventură, revitalizând copilul din tine.
Cu un arsenal de 10 tobogane incitante, 15 bazine de înot şi relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, 6 saune, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport şi restaurante, Aquapark-ul Nymphaea deţine supremaţia distracţiei în Transilvania. Acesta te va introduce într-o lume ireală, o mică insulă tropicală, creând o zi perfectă de destindere în orice anotimp”, este mesajul care a atras în vacanţa de 1 mai 1.800 de turişti, români, dar și mulţi unguri.

aquapark-oradea

Aquapark-ul din Oradea s-a construit pe locul fostului Ştrand Municipal, printr-un mega-proiect de 88,3 milioane de lei, contribuţia Primăriei Oradea fiind de 38,9 milioane de lei, iar diferenţa, din fonduri europene.

 

Ce trebuie să ştiţi pentru a vă distra pe „plaja” din Oradea
Programul de funcţionare a Aquapark-ului este zilnic, între orele 10.00 și 22.00, iar bazinul de înot, între orele 06.00 și 22.00. Casieria funcţionează între orele 6.00 și 9.00, pentru bazinul de înot, şi între orele 10.00 și 21.00, pentru aquapark.

Tarifele au rămas la fel ca anul trecut. Astfel, pentru biletele achiziţionate pentru toată ziua (orele 10.00–22.00), adulţii vor plăti 50 lei; elevii între 14 şi 18 ani şi pensionarii — 40 lei; copiii peste 3 ani şi până la 14 ani — 25 lei. Biletele pentru după-amiază (17.00–22.00) vor costa 30 lei — adulţi; elevi (peste 14 ani, până la 18 ani) şi pensionari — 25 lei; copii (peste 3 ani, până la 14 ani) — 15 lei.

Cu excepţia week-end-urilor şi a zilelor de sărbători legale, în aquapark se va putea intra şi cu bilete pentru trei ore, care vor costa 25 lei, pentru adulţi, 20 lei pentru elevi peste 14 ani, până la 18 ani, şi pensionari, 12 lei pentru copii peste 3 ani, până la 14 ani.

Biletele la înot, între orele 6.00 și 9.30, vor costa 10 lei pentru adulţi; 8 lei pentru elevi peste 14 ani, până la 18 ani, şi pensionari; 5 lei pentru copii peste 3 ani, până la 14 ani.
Copiii până la 3 ani intră gratuit în orice moment al zilei. Anul trecut, aquapark-ul orădean a avut 300.000 de vizitatori, având încasări de 3 milioane lei şi un profit de 1 milion lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.