Vine o iarnă deosebit de dură! Măsură neașteptată a Guvernului

254

Cantitățile de gaze stocate în depozitele de pe teritoriul României, în data de 21 octombrie, erau de 2,214 miliarde de metri cubi, cu aproape 200 de milioane de metri cubi peste obligația de înmagazinare pe care ANRE le-a impus-o furnizorilor pentru iarna 2018 – 2019. 1,94 miliarde sunt în depozitele Romgaz, 250 milioane în Depomureș, operat de ENGIE.

Partea fiecărui operator este confidenţială, doar ANRE cunoaşte cifrele, şi nu le publică, fiind legată printr-o clauză de confidenţialitate. Doar Romgaz a dezvăluit stocurile sale, 455 milioane, în 21 octombrie, cu 70 de milioane de metri cubi peste obligaţia legată. Oficiali ai companiei din Mediaş, sub protecţia confidenţialităţii, au precizat că, la sfârşitul ciclui de stocare, vor fi peste 470 de milioane de metri cubi  – stocuri proprii în depozitele pe care tot Romgaz le operează.

Potrivit informaţiilor de la Comandamentul de Iarnă, din cadrul Ministerului Energiei, până la 31 octombrie, vor fi peste 2,3 miliarde de metri cubi în depozite, cu peste 15% decât  au cerut autorităţile. Aceasta mai înseamnă că, în acest sezon de înmagazinare, care a început la 1 mai, au fost introduşi în subteran circa 2 miliarde de metri cubi, de departe cea mai mare cantitate din ultimii ani(în 31 aprilie, rămăseseră circa 250 de milioane de metri cubi în depozite). Autorităţile au vrut să se asigure că nu vor mai întâmpina problemele din iarna trecută, când un val de frig s-a abătut asupra României la sfârşitul lui martie şi până la jumătatea lui aprilie, făcând ca extracţia din depozite să fie mult prelungită spre sfârşitul primăverii, neobişnuit pentru România. Drept urmare, la 1 mai, mai erau doar 250 de milioane de metri cubi, de unde, în mod normal, rămâneau circa 500 de milioane. Se poate spune că depozitele au fost aproape depletate, dat fiind faptul că extracţia în totalitate a gazului nu este posibilă, din cauza unor limitări fizice.

Această cantitate, relativ scăzută faţă de obicei, rămasă în stocuri după iarna trecută a condus la efecte considerabile în piaţă. ANRE a crescut nivelul minim al stocurilor cu 200 de milioane de metri cubi, de la 1,8 la 2 miliarde de metri cubi, fapt care, luând în considerare şi cele 250 de milioane de metri cubi lipsă, faţă de normalul ultimilor ani, din depozite, a creat o cerere suplimentară în piaţă de 450 de milioane de metri cubi. Din acest motiv, am avut importuri şi extracţie din depozite în plin sezon cald, cum ar fi august şi septembrie.

Cine nu îşi face cota de stocuri impusă de ANRE primeşte amendă mare. „Obligaţia de înmagazinare este o problemă pentru unii. Iau inclusiv import pentru depozitare. Anul acesta nu mai e ca în anii trecuţi, când Romgaz rămânea cu cantităţi mari în depozit, la sfârşitul ciclului de extracţie, şi lua gaze gata înmagazinate de noi“, arată o sursă din conducerea Romgaz.

sursa – capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.