1.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Vine o criză globală fără precedent. Pregătiți-vă! Nici România nu va scăpa. Europa e îngenunchiată

Pe lângă pandemia de coronavirus, omenirea se confruntă cu o altă criză. Se resimte la nivel mondial, inclusiv în România și SUA, iar urmările ei ar putea fi extrem de grave. Cifrele arată sumbru, iar analiștii sunt și ei îngrijorați.

Criza prețurilor nu a afectat doar România, ci întreg globul. Facturile la electricitate și gaze au explodat, iar prețul petrolului a ajuns la un nivel record. Conform ultimelor date, preţul petrolului la bursele din New York a depăşit pragul de 80 de dolari pe baril, pentru prima dată din noiembrie 2014, ajungând la 80,05 dolari pe baril (+ 2,23%), în timp ce China mizează pe cărbune, pentru a trece iarna.

Specialiștii susțin că aceastsă tendinţă depinde de disponibilitatea limitată a energiei la nivel global, care a permis creşterea preţurilor gazelor la valori record şi care a determinat China să solicite o producţie mai mare de cărbune.

Amintim faptul că în încercarea de a reduce problema disponibilităţii scăzute a energiei care afectează ţara, China a ordonat creşterea producţia de cărbune. Temerile însă sunt și ma mari acum. Sezonul de iarnă ar putea afecta alimentarea cu gaz mai mult decât s-ar fi așteptat oricine.

Conform analiștilor, în cazul în care preţurile înregistrează o tendinţă de creştere, se datorează, de fapt, şi creşterii costurilor gazelor europene. În acest context, preţul petrolului nu va scădea.

În ce situație se află Europa
În Europa situația s-ar putea redresa, în contextul în care Vladimir Putin se implică activ în această problemă. El a declarat în cursul acestei săptămâni că Rusia va crește livrarea de gaze către Europa, inclusiv prin Ucraina.

Totodată, oficialul rus a subliniat faptul că vânzările de gaze rusești către Europa ar putea atinge un nou record în acest an, iar tranzitul acestora prin Ucraina ar putea să depășească volumele convenite în temeiul contractului dintre Gazprom și Kiev.

Comisia Europeană dă vina pe compania rusă Gazprom pentru situația de pe continent, pe care o acuză că profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural.

Pe de altă parte, preşedintele rus a respins toate criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii de la Bruxelles sunt responsabili pentru actuala criză a gazelor naturale.

În timp ce prețul petrolulu atinge niveluri record, prețurile gazelor naturale din Europa au crescut cu peste 400% față de anul trecut. De asemenea, în cursul zilei de meircuri, cotaţiile la gaze naturale au atins noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni.

La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

Analiștii spun că se întâmplă este fără precedent, iar o astfel de creștere într-un timp așa scurt nu s-a mai întâmplat până acum.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale, potrivit Agerpres.
Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Halucinant! Fostul director al Romsilva Arad a primit 100 000 de euro la pensionare

Un director de la Romsilva a primit bonus de pensionare „10 salarii brute”, adică 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro, potrivit dezvăluirilor făcute...

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Citește și :