Cu prilejul întâlnirii fermierilor din zootehnie cu autoritățile locale din Timiș din domeniul agriculturii –APIA, OJZ, Direcția Agricolă și DSVSA – miercuri, 22 martie, la USAMVB Timișoara, dr. Adrian Popa, directorul DSVSA, le-a amintit crescătorilor de vaci că pot să își construiască abatoare mici în ferme pentru sacrificiul animalelor – oi, vaci, porci, etc.
Atenție la o boală teribilă: leucoza!
„Deși avem trei abatoare mari e o mare problemă cu desfacerea animalelor de către fermieri. A apărut un ordin, 35, al președintelui ANSVSA cu privire la abatoarele de mică capacitate. Acest ordin a fost completat în 2016 cu alt ordin, 140. Se acceptă înființarea cu autorizație sanitar veterinară a abatoarelor mici și a punctelor de tăiere a bovinelor, ovinelor sau porcinelor în fermă; câteva sute de ovine și porcine și până la 100 de bovine pe an se pot tăia într-un asemenea abator, cu vânzarea în magazine proprii sau în piață”, a spus dr. Popa.
Obiectivul principal al acestor abatoare este vânzarea cărnii proaspăte către pensiunile agroturistice și către hotelurile și restaurantele din Timiș și din întreg Banatul. De asemenea, în piețe este permisă vânzarea directă conform Ordinului nr. 111 din 2008, care permite comercializarea cărnii. În perioada aceasta se desfășoară cele mai importante acțiuni de control sanitar-veterinare asupra animalelor din ferme, mai ales la oi, fiindcă se apropie Paștele.
„De aceea vă rog să nu lăsați ca medicii veterinari să întârzie, ci să înceapă recoltarea de sânge pentru leucoză. Aceasta este o boală foarte păcătoasă care, dacă pătrunde într-o fermă, efectiv duce la lichidarea efectivului de animale și provoacă probleme foarte mari, iar până vor fi remediate va trece foarte mult timp. Noi avem leucoză în Timiș. De aceea fermierii trebuie să fie foarte atenți, fiindcă după aceea urmează și tuberculinarea. Dacă se va face această oprațiune înainte, dacă aveți un singur animal cu leucoză în fermă, iar medicul a împuns cu seringa de tuberculinare, virusul va fi răspândit la toate vacile”, spune dr. Popa.
Fermierilor li s-a mai amintit că pentru a livra carnea la pensiuni și hoteluri sau în piață e nevoie ca agricultorul să fie PFA și să se fiscalizeze. Nicolae Oprea, șeful Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, a atras atenția că actualul sistem de atribuire a pășunilor este defectuos.
„Nu se poate împărți pășunea unei localități, gestionată de un consiliu local, pe bază de licitație publică. Este o aberație. Cum să faci licitație publică pentru pășune, de parcă vinzi tablouri de artă sau mașini de lux istorice?! Așa ceva nu s-a mai pomenit. L-am rugat pe ministrul Petre Daea ca să notifice ordinele date în anii trecuți de alți miniștri pentru a se găsi o modalitate legală care să ușureze atribuirea acestor pășuni către crescătorii de animale. Trebuie să recunosc că, până acum, ministerul nu și-a făcut treaba, iar noul ministru nu putea să facă nimic în două-trei luni de când a venit la cârma instituției, dar această problemă cu pășunile trenează de mulți ani. Pe nimeni nu a interesat să reglementeze cum trebuie acest domeniu, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale și să nu mai fie râcă între ei”, a spus Nicolae Oprea.