Vin americanii la Timișoara! Ei vor să pună ”umărul” la revitalizarea unui sector cheie din Banat

1486

Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I al României” Timișoara, cu sprijinul companiei americane Monsanto, a lansat un proiect în premieră pentru a veni în sprijinul studenților viitori agronomi intitulat „Să construim viitorul împreună!”.

Interes mare din partea fermierilor din Timiș și Arad

La eveniment au participat profesori, directori din mai multe companii care activează în agricultură, dar și proprietari de ferme din Timiș și din Arad, care și-au arătat întreaga disponibilitate de a participa la acest obiectiv foarte util studenților, dat fiind că și ei caută absolvenți bine pregătiți pe care să îi angajeze.

Prof. Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură, motivează de ce a fost deschis la acest proiect inițiat de Monsanto. „Vrem să depășim acea paradigmă din ziua de azi că un absolvent de învățământ superior agricol nu are pregătire practică suficientă. Noi sperăm că prin acest proiect pe care îl lansăm la Timișoara să trimitem către fermieri studenți care să facă o practică reală, iar în funcție de solicitări, să putem reorganiza învățământul agricol. Din 2017, studenții noștri au patru săptămâni de practică și e prea puțin. Ar trebui jumătate de an. Astfel, încercăm să îmbunătățim activitatea în acest sector”, a spus Imbrea.

Ruptura dintre teorie și practica studenților este binecunoscută. Instituțiile de învățământ depun eforturi pentru a crea condiții învățăceilor de a accesa activitatea de producție, pentru a cunoaște realitatea muncii din ferme, dar nu este de ajuns. De aceea acest program, care va avea sprijin intens de la compania americană, a prins imediat în rândul profesorilor,  dar și al proprietarilor de ferme din Timiș și Arad.

facultatea de agricultura Timisoara

Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, spune că el poate lua chiar 10 studenți pe care să îi cazeze și să îi țină în practică. „Eu pot să iau 10 studenți în practică, să le dau și mâncare și cazare fără să coste nimic nici pe facultate, nici pe studenți. Pot să vină să stea două-trei săptămâni să învețe, iar dacă printre ei sunt de nota 10 eu pot chiar să îi angajez. Lasați-i să vină să învețe meserie. Dacă ei știu meserie, totul merge bine, inginerii agronomi vor avea un viitor bun. Am înțeles că USAMVB Timișoara a dat mulți absolvenți la multinaționale, să sperăm că vor reveni la naționale. Nici eu nu am fost un student de 10, dar am învățat pe parcurs. Mergeam ziua la lucru și seara învățam ceea ce credeam că nu știu”, a declarat Dimitrie Muscă.

Cazare și masă gratis

Dorin Jurca, directorul Monsanto pe zona de vest, a explicat de ce multinaționala la care lucrează a decis să inițieze un asemenea proiect, foarte necesar învățământului superior agricol din Banat.  „Am demarat acest proiect pentru a veni în sprijinul studenţilor de la agricultură și medicină veterinară de la Timişoara și al fermierilor din zona de vest pentru a găsi soluţii, astfel încât studenţii să îşi poată face practica într-o fermă reală, să vadă cu ochii lor ce înseamnă agricultura în anul 2017 şi ce vor face atunci când vor termina facultatea. Noi încercăm să identificăm fermele de elită din Banat şi să facilităm interacţiunea cu facultatea şi cu studenţii. Vom încerca să susţinem proiectul cu tot ce e necesar, inclusiv financiar, dacă va fi cazul, pentru ca tinerii să îşi poată face practica în bune condiţii. Sunt ferme care vor să primească studenţi în practică, dar nu au locuri de cazare. Atunci, împreună, vom încerca să găsim soluţiile pentru ca studenţii să primească locuri de cazare şi masă, iar astfel să putem construi viitorul absolvenților, acesta este mesajul fundamental al proiectului nostru. Foarte mulţi studenţi sunt bine pregătiţi şi au teoriile de bază, iar proiectul nostru vine să le completeze cunoştinţele  în zona practică”, a explicat Dorin Jurca, directorul Monsanto pe zona de vest.

În 2017, USAMVB va investi mai multe milioane de lei pentru a achiziționa utilaje agricole necesare practicii studenților în Stațiunea de Cercetare Agricolă. Dorin Jurca a amintit că 80% dintre membrii echipei Monsanto din zona de vest au absolvit USAMVB Timişoara. „La Timișoara este o primă întâlnire şi ne dorim să extindem proiectul şi la USAMV Cluj-Napoca şi chiar mai departe, la nivel național”, spune Jurca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.