0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Viitorul spitalul Municipal se va ridica pe un teren viran din Calea Aradului după un plan elaborat de USR VIDEO

Dovedind că problemele orașului nu îi lasă indiferenți pe cei din stafful de conducere al USR Timiș, aceștia au căutat și au găsit un nou subiect ce ar trebui să devină de maxim interes pentru timișoreni.

Problema unui spital municipal, cu toate condițiile de dotare cu personal și aparatură modernă adusă la standardele anului în care ne aflăm, se pune cu insistență de trei decenii, imediat de după schimbarea de regim.

O încercare de acest fel a avut loc la mijlocul anilor 90, când a început edificarea unei clădiri moderne la marginea orașului pe calea Torontalului.

Povestea este cunoscută și acum nu este momentul să o detaliem. Oricum, odisea clădirii, care, și acum, după un sfert de veac se află tot în stadiu de construcție nefinalizată este destul de cunoscută de localnici.

Este una din promisiunile perpetuee, dar și motiv de gâlceavă între politicieni. De fapt, acea clădire arată neputința clasei plotice de a se se implica foarte serios în ceva, cu adevărat măreț. Doar promisiuni repede uitate și o tonă de dosare prăfuite, la finalul poveștii.

Echipa din jurul candidatului Dominic Fritz a considerat că nu e cazul să se mai complice cu clădirea de pomină și a găsit un loc nou și perfect proporționat pentru un spital municipal. Sunt patru hectare de teren viran în Calea Aradului, la intersecția cu strada Grigore Alexandrescu, înn vecinătatea Universității de Agronomie.

Terenul a aparținut mulți ani Ministerului Apărării, dar de o bună bucată de vreme a fost preluat de primăria municipiului, care nu are nici un plan concret în zonă. În timp a devenit o mică pădure de tufe și pomi sălbăticiți și adăpost de vară al celor fără de căpătâi, ce mai dau iama în corcodușele și cireșele de pe teren.

Se pare că ar fi locul ideal pentru un spital după un concept total diferit. Nu se va mai construi un colos monobloc compact ci clădiri ce se vor completa una pe alta. Toți sunt conștienți că este un plan ambițios dar nu imposibil.

La elaborarea planului și-au adus contribuția mai mulți specialiști dar și entuziaști din domenii variate ce țin de arhirectură, medicină, inginerie sau de ambient urbanistic.

Vechiul Spital Municipal și-a atins deja limitele tocmai prin faptul că are secții împrăștiate în tot orașul.

Majoritatea acestor edificii sunt foarte vechi și nu mai merită plătită chiria pentru ele iar de renovat nu mai poate fi vorba. Nu ar mai întruni standerdele care se cer la acest moment.

Totul ar trebui să se întâmple în trei etape distincte. Prima secție ar încorpora chirurgia și internele, alături de o unitate de primirea urgențelor și de un ambulator.

Într-o etapă a doua (ulterioară) ar urma ridicarea unui spital de oncologie. A treia etapă va presupune mutarea întregii activități în noul spital.

Dacă Dominic Fritz va ajunge primar și dacă se vor accesa fonduri europene îndestulătoare până la finele primului mandat al lui Fritz cladirea va fi în ridicată la un stadiu avansat sau chiar va fi aproape de finalizare.

„Pe acest teren vom face un nou spital. Timișoara are nevoie de acest spital. De zeci de ani nimic nou, alergăm de la o secţie la alta. Cea mai veche clădire a Municipalului e construită în 1735. E clar că nu putem merge cu această structură spitalicească. Nu sunt primul care vorbeşte despre un nou spital. Avem şi un monument al promisiunilor goale, acea clădire gândită din 1994, clădirea abandonată de pe Torontalului. E simbolul ruşinii pentru clasa politică, simbolul falimentului sistemului. Cine vine după opt ani de mandat, cu trei luni înainte de alegeri, să ne spună ce putem face cu acea clădire nu poate fi credibil”, și-a expus planul candidatul Fritz.

În această prezentare a fost pomenită și ideea actualului primar, Robu, de a extinde actualul spital cunoscut drept „Clinicile Noi” în detrimentul parcului Botanic.

„Noi vrem acest spital, dar nu vom putea avea spitale moderne, dacă nu avem administraţie la standarde moderne. PSD şi PNL vând de 30 de ani aceleaşi idei, aceeași ciorbă reîncălzită. Detestăm cârpelile, inclusiv cea din sănătate. Vrem să clădim soluţii coerente, nu scoase din burta primarului. Gândim pe termen lung, nu venim cu câteva luni înainte de alegeri cu promisiuni. Oamenii par să fie de acord cu noi, nevoia unui spital nou e pe locul întâi în preferinţele dintr-un sondaj, timişorenii dorind cu ardoare acest proiect. Robu a venit cu plan de extindere a actualului spital în Parcul Botanic. E doar o cârpeală, un proiect nerealist”, a mai adăugat Dominic Fritz.

Arhitectul Răzvan Negrișan a expus pe larg datele noului spital ce se preconizează a fi de o capacitate de 600 de paturi, care vor ocupa circa 90 000 metri patrați. Dar terenul generos de 4 hectare permite multe alte facilități.

Cea mai viabilă formă de finanțare ar fi din bani europeni. Dar chiar fără acei bani, USR-iștii sunt optimiști și cred că vor putea accesa și fonduri locale dar și guvernamentale.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :