Final de proiect în domeniul antreprenoriatului la UPT. Ce se întâmplă cu studenții formați? La această întrebare a încercat să răspundă proiectul AVEA.
Miercuri, 15 decembrie 2021, a avut loc, în sistem online, conferința de închidere a proiectului AVEA (Asigură-ți Viitorul prin Educație și Antreprenoriat), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, în valoare totală de 7.858.769,70 lei, implementat de Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de coordonator și beneficiar, alături de Asociația Danke, în calitate de partener.
Plecând de la ideea că dezvoltarea echilibrată a unui oraș sau a unei regiuni presupune atât existența unor companii mari, cât și a unor firme mici, Universitatea Politehnica Timișoara, care are relații foarte bune de colaborare cu marile companii din zonă, se implică și în susținerea întreprinzătorilor mici, prin introducerea în programa de studiu a educației antreprenoriale cu accent pe dezvoltarea de spin-off-uri și start-up-uri academice, dar și prin asigurarea suportului în realizarea unui plan de afaceri și în demararea propriu-zisă a afacerii de către studenții doritori din grupul țintă.
Pentru a-i stimula pe studenți să se implice, în lunile și mai aprilie ale acestui an au fost organizate concursuri în cadrul cărora au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri, astfel: 3000 lei premiul I, 2000 lei premiul II și 1500 lei premiul III. S-au organizat
20 concursuri cu premii în valoare totală de 130.000 lei.
În luna noiembrie 2021 a avut loc concursul „STOP THINKING, START ACTING! (start-up academic)” în cadrul căruia studenții participanți au prezentat planul de afaceri al firmei înființate (start-up-ul academic). Condiția impusă de organizatori a fost ca principalul obiect de activitate al firmei înființate de student/studenți să fie în strânsă legătură cu lucrarea de licență, fiind considerat un rezultat al cercetării. Au fost acordate 5 premii, fiecare în valoare de 15.640 lei.
Prin implementarea proiectului AVEA, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Danke au reușit să îndeplinească și să depășească obiectivele stabilite la scrierea proiectului, astfel:
asigurarea suportului pentru participarea la cursuri de competențe antreprenoriale de (Bazele Antreprenoriatului, Antreprenoriat inovativ, Eco-antreprenoriat, Antreprenoriat digital, Antreprenoriat creativ) a 682 studenți;
realizarea și implementarea programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în vederea dezvoltării de competențe în domeniul antreprenoriatului inovativ, program prin care 80 cadre didactice din UPT au fost certificate și apoi s-au implicat în formarea studenților din grupul țintă;
elaborarea și integrarea în planul de învățământ al beneficiarului a patru noi oferte educaționale corelate cu necesitățile actuale ale pieței muncii;
222 elevi pregătiți pentru participarea la bacalaureat și consiliați pentru urmarea studiilor superioare;
studenții din mediul rural și cei netradiționali au beneficiat de bursă de 300 lei/lună pe o perioadă de 12 luni;
organizarea de workshop-uri de schimb de experiență și bune practici cu partener transnațional cu privire la dezvoltarea firmelor de tipul spin-off și start-up academic în universitățile tehnice.
organizarea de workshop-uri pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru studenți și cadre didactice.
sprijinirea a 330 de studenți si a unui număr de 84 de elevi cu burse pentru participarea la activităţile proiectului.
Ce oportunități au în continuare studenții beneficiari ai proiectului? Tot Universitatea Politehnica Timișoara Timișoara are în derulare mai multe proiecte pe zona antreprenoriatului, prin care studenții sunt încurajați să-și deschidă start-up-uri, beneficiind de finanțare de până la 100.000 de euro.