2.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Viitorul Europei este viitorul României – Primul pas spre Sibiu 2019

Climatul politic european este plin de dianamism și surprize. Nimic nu stă pe loc ca în lâncezeala noastră mioritică. Anul ce se încheie a fost foarte zbuciumat pentru construcția comună continentală. Anglia a hotărât să tragă linie și să facă socoteala cu Europa. Acum parcă nu prea mai e așa de hotărâtă să plece. Aceiași aventură, dar ceva mai caraghios, a încercat-o și o parte a Spaniei. Catalonia se voia țară independentă chiar împotriva majorității cetățenilor săi. Nici valul de migranți ce nu poate nimeni să-l estimeze nu e de natură să aducă prea multă liniște în cancelariile europene.

În tot acest climat plin de zgâlțâieli politice, care aduc după sine instabilitate economică și administrativă, România mai are doar un an pentru a se pregăti să preia președenția rotativă a Uniunii Europene. Ca să nu fim iar repetenții continentului, uni politicieni încearcă de acum să pregătească viitorul.

usr debatere europeana (4)Uniunea Salvați România a organizat la Timișoara o primă rundă a unui mai larg proiect de definire europeană – conferința intitulată „Viitorul Europei este viitorul României – Primul pas spre Sibiu 2019”. Cele două aspecte nu pot fi nicicum despărțite și sunt menite să meargă împreună. Nici măcar nu vor putea păși cu viteze diferite cum mai visau unii politicieni occidentali ce vedeau pentru est un parcurs mai lent.

Evenimentul de la sala de conferințe a hotelului Continental a început printr-o luare de poziție de punere în context al președintelui USR, Dan Barna.

În prima parte a rundei de discuții de azi au fost prezentate pentru știința oricui instituţiile europene și modul lor de funcționare.
O parte importantă a fost discuția despre anul 2019, când România va susține adevăratul său examen de membru deplin al Uniunii. Se va vedea cu precizie dacă clasa politică a avut ceva de învățat în cei zece ani scurși de la aderare. Peste nici doi ani România va avea pentru prima oară în istorie responsabilitatea de a asigura președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Vicepreședintele USR, fost ministru al fondurilor europene în guvernul tehnocrat , deputatul Cristian Ghinea a avut de asemenea o cuvântare despre starea țării și posibilitățile ei.

usr debatere europeana (5)Conferința maraton de azi a avut mulți invitați ce au ținut să spune lucrurile așa cum sunt.
S-a discutat despre cât de sănătoase sunt planurilor ce deja se întrevăd. Au fost oferite perspective pentru viitoare direcţi pe care Uniunea Europeană le poate aborda, având în vedere procesul intern de reformă și obiectivele unei noi viziuni post-Brexit fixate de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, pentru Sibiu 2019.
Tot cu prilejul întâlnirii de azi a fost lansat și un grup intern al USR, ce se va numi EUSR, care se va ocupa cu problemele europene.
Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România a avut o abordare pragmatică în care, de asemenea, a arătat unde ne situăm acum față de partenerii externi.
Cei mai importanți invitați străini au luat cuvântul pentru a prezenta viziunea cu privire la viitorul Uniunii Europene post-Brexit. A fost de față senatorul La République En Marche, André Gattolin, vicepreședinta partidului european ALDE, Baroneasa Rosalind Scott. Pe lângă dânșii au mai sosit la Timișoara și alți politicieni europeni reprezentanți ai unor partide ce fac politica înaltă în Bruxelles și Strasburg.
Cele mai importante teme luate în discuție au fost cele legate de listele transnaționale pentru alegerile europene și posibilitatea de a avea un singur președinte pentru Comisia Europeană și Consiliul European, evident după o amplă campanie în toate statele membre. A mai fost luat în discuție și rolul viitorului birou al unui Procuror Public European.
Nici problema arzătoare pentru țara nostră a perspectivei reale (sau doar ipotetice) de aderare la spațiul Schengen nu a fost trecută cu vederea.
Se pare că USR chiar are de gând să facă politică altfel, așa cum a promis în campania trecută cu astfel de abordări și astfel de invitați ce știu de la fața locului ce se vrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Două contracte de finanțare prin PNRR destinate dezvoltării infrastructurii Universității de Vest din Timișoara (UVT)

La Ministerul Educației, ministrul Ligia Deca a semnat, alături de directorul general administrativ UVT, Laurențiu Georgescu, cele două contracte de finanțare aferente proiectelor din...

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Citește și :