Timișoara universitară a început, din nou, forfota atât de reconfortantă a tinerilor studenți ce umplu zi de zi sălile și laboratoarele.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timişoara a început, de azi dimineață, în mod festiv și oficial anul universitar. Data a fost decalată cu aproape două săptămâni din motive practice. Trebuie acoperite cu ore de curs multitudinea de zile libere atât religioase, cât și naționale de la finalul anului.
Una din cele mai mari instituții de la noi din oraș pornește, din nou, cu cei aproximativ 7.000 de studenți, din care 1.300 veniți de peste hotare, din nu mai puțin de 30 de țări.
La sediul central din Timișoara se mai adaugă și cele două filiale din Lugoj și din Deva ce deja sunt cunoscute pentru pregătire deosebită ce o asigură celor ce vor profesa ca asistenți de farmacie sau de medicină generală. Nu trebuie uitat nici faptul că aici se pregătesc și peste 1.500 de medici rezidenți și sute de doctoranzi.
Aula Magna a instituției s-a dovedit a fi neîncăpătoare față de mulțimea de boboci ce doreau să afle tot din prima zi. Pentru o deschidere mai mare față de tineri a fost evitată o festivitate prea scorțoasă cu interminabile discursuri ale politicienilor și a altor șefi. S-a insistat mai mult pe unele luări de cuvânt a studenților mai mari ce au dat sfaturi concrete celor mai tineri pentru a se încadra în ritmul cerut la cursuri.
De asemenea, au fost în sală o seamă de absolvenți din anii trecuți ce încă mai au proaspete în memorie cele mai interesante momente de când au fost ei boboci.
Printre cei ce încă sunt tineri în spirit și au spus câteva vorbe de duh au fost și profesorii Octavian Crețu și Dorel Săndesc. Acesta din urmă, pentru a mai destinde atmosfera, a îndemnat studenții să-și adapteze ținuta cu obiecte personalizate cu sigla universității. Acestea pot și ghiozdane, tricouri, căni sau chiar o cravată pentru ocazii maii festive. Probabil în urma reclamei facute de profesor au crescut cu sută la sută vânzările la chioșcul din holul școlii.
Tot pentru această facilă integrare a celor mai noi mediciniști, conducerea s-a îngrijit să scoată o nouă ediție a ghidului studentului de unde se pot afla o seamă de informații utile, de la structura anului cu vacanțe și perioade de examene, dar și multe alte chestiuni practice ce țin de viața de student.
Așa cum a explicat profesorul Andrei Motoc, statutul de student al universității timișorene nu înseamnă doar a fi un bun specialist în profesie, ci însumează mult mai mult. De aici vor trebui să plece oameni cu pregătire complexă și o cultură generală cât mai vastă din multe alte domenii ale culturii.
În acest spirit, festivitatea fost încheiată cu un mic concert al câtorva membri ai Filarmonicii Banatului ce au interpretat piese de suflet dintr-un repertoriu larg ce a depășit cadrul obișnuit al muzicii de scenă foarte serioase.