12.1 C
Timișoara
joi 31 octombrie 2024

VIDEO | Sindicatele de presă din București au ieșit la protest și amenință că vor intra în grevă. Care sunt cerințele lor?

Câțiva dintre jurnaliștii de radio de la București, au protestat în fața sediului Societății Române de Radio. Aceștia își doresc salarii mai mari, dar și renegocierea Contractului Colectiv de Muncă.

Lor li s-au alăturat jurnaliști Agerpress, jurnaliști TVR, Societatea Română de Televiziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES, precum și din federațiile afiliate la Confederația CNSLR-Frăția.

Protestul au fost inițiat de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu organizațiile afiliate cu membri în Societatea Română de Radiodifuziune – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR.

Jurnaliștii de radio cer salarii la fel de mari precum cele din televiziune, dar și drepturi în cazul concedierilor în masă.


Iată ce au transmis reprezentații MediaSind
„Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind constată că împărțirea unilaterală, fără nicio minimă consultare, a sumei alocate la rectificare, nu reprezintă decât un pas timid în direcția stingerii conflictului colectiv de muncă. În continuare există discrepanțe importante între drepturile salariale pe care le primesc colegii din Societatea Română de Televiziune și Radio România, pe de o parte, precum și discrepanțe nerușinate între personalul de conducere și cel de execuție din SRR.
Aceste discrepanțe nu pot fi îndreptate decât prin majorarea indicilor salariali din anexa la CCM, document care, din cauza refuzului la dialog a conducerii SRR, nu se poate încheia. Totodată, angajații SRR au nevoie de protecție socială, plan de carieră, protecție în caz de comasări, concedieri, drepturi care nu se regăsesc în alte documente interne și care pot fi modificate, oricând, unilateral, de către conducerea SRR, așa cum se întâmplă în prezent în cazul Regulamentului Intern.

Reprezentanții sindicaliștilor amenință SRR cu greva. Dacă nu vor exista negocieri, sindicatele vor face o grevă de o zi sâmbătă, 5 noiembrie.

Greva ar putea fi nelegală…

Ea trebuie autorizată de conducerea SRR, iar toți membrii care doresc să facă grevă trebuie să se înscrie cu nume și prenume. Dacă aceștia nu anunță conducerea despre apartenența lor la grevă și nu este autorizată dorința lor de a se implica în demers, ei riscă să fie cercetați disciplinar și există o problemă de nelegalitate dacă greva nu este autorizată de conducerea SRR.

Cu toate acestea, membrii Media Sind și celelalte sindicate implicate spun că acțiunile de grevă sunt legale, fiind protejate de prevederile Constituției României, cele cuprinse în legea Dialogului Social, Codul Muncii, dar și convenția OIM, dar și directivele europene din domeniul negocierilor colective.

 

Imagine: Fair Media Sind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara Food Summit 2024

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) găzduiește cea de-a III-a ediții a Timișoara Food Summit 2024, care are loc până...

S-a hotărât, într-un final, firma care se va ocupa de construcția Variantei de Ocolire Timișoara Vest

Firma câștigătoare a lucrărilor pentru viitoarea Variantă de Ocolire Timișoara Vest a fost desemnată, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu.  Licitația ar fi trebuit să se...

Citește și :