Șefii mai multor firme sunt cercetați că nu și-au plătit pe de-a întregul taxele și impozitele pentru veniturile acumulate și nici pentru salariile angajaților. Prejudiciul cauzat în urma nedeclarării dărilor la stat depășește 8.345.000 de lei, plus dobânzi și penalități.
Reprezentanții a 14 firme din Timiș, Caraș – Severin, Hunedoara și București au fost luați în colimator timp de doi ani de autorități, în perioada 2022 – 2024.
Joi dimineață, cei 14 reprezentanți ai firmelor s-au ales cu percheziții, la 23 de adrese. Marcații au percheziționat 19 adrese în Timiș, două în Caraș – Severin și una în Hunedoara, dar și București.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2022 – 2024, 14 persoane, în calitate de reprezentanți în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în mod repetat, ar fi reținut și nu ar fi virat către organul fiscal competent contribuțiile sau ar fi virat parțial sumele reținute pentru salariile și veniturile asimilate acestora (impozite și contribuții sociale), creând astfel un prejudiciu bugetului general consolidat al statului. Din primele cercetări a rezultat faptul că prejudiciile cauzate de infracțiunile economico-financiare ce fac obiectul acțiunilor desfășurate depășesc 8.345.000 de lei, plus dobânzi și penalități. Totodată, în urma acțiunilor desfășurate au fost instituite sechestre asiguratorii asupra bunurilor persoanelor fizice și juridice, în valoare de aproximativ 6.5 milioane de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.
Autoritățile au pus sechestru pe bunuri în valoare de 6.5 milioane de lei. Toți cei 14 reprezentanți ai firmelor sunt cercetați în opt dosare de evaziune fiscală, în cadrul operațiunii JUPITER.
„Au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace materiale de probă, precum și bunuri mobile și imobile asupra cărora s-a instituit măsura sechestrului asigurător, până la concurența a 5.870.213 lei (autoturisme, conturi bancare, sume de bani în numerar și imobile).
Au fost reținute 3 telefoane mobile, 3 stick-uri de memorie, 4 carduri bancare, 72.100 de lei, 550 de euro, 23 de cartușe de vânătoare de diferite calibre, 6 portofele electronice (wallet-uri de cryptomonede – 60.000 de lei), 9.680 de țigarete și 23 de kg. de tutun.
De asemenea, în cursul perchezițiilor, au fost achitați 50.000 de lei, datorați bugetului consolidat al statului și a fost instituită măsura popririi asupra a 80.000 de euro.
De percheziții s-au ocupat membrii mai multor structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, respectiv Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acțiuni Speciale. Acțiunea a fost făcută cu sprijinul specialiștilor din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș.