O localitate din banat cu un imens potential touristic își așteaptă vizitatorii cu drumuri extrem de proaste. Șoseaua principală din Ciclova Română, din județul Caraș-Severin, arată ca după bombardament.
Vorbim de drumul județean 571J, administrat de Consiliul Județean Caraș-Severin. Asfaltul este doar o iluzie pentru cei care trec pe aici, gropile adânci sunt la tot pasul, iar denivelările te duc cu gândul la dunele de nisip din deşert.
”Așa arată în 2019 drumul din Ciclova Română – DJ 571J, localitate aflată într-o zonă cu potențial turistic din Caraș-Severin. Ciclova Română este administrată de către primarul Gheorghe Percea de aproape 30 de ani. Precizăm că acesta este cercetat penal pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul estimat: 1 milion de euro. Dezvoltarea turistică în Caraș-Severin este sugrumată de incapacitatea autorităților locale și județene în rezolvarea problemei drumurilor din județ”, au declarant membri USR Caraș-Severin.
Ciclova Română este locul de pornire spre mai multe obiective turistice, cum ar fi Mânăstirea Călugăra, Ochiul Beiului, Cascada Beușnița, Urmele cetății medievale Socolari și ale cetății medievale Ilidia, Vârful Rol și peștera Rolului, Rezervaţia Naturală Rol-Beuşniţa (parţial) și Cheile Nerei.
Tot în Ciclova Română au fost descoperite multe aşezări străvechi și artefacte din cele mai îndepărtate timpuri. Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului pe teritoriul satului au adus dovezi materiale ale unei locuiri încă din cele mai vechi timpuri, astfel în locul numit „Dealu Mare” s-au descoperit o așezare Hallstatt-iană, alta daco-romană din sec. III-IV d.Hr. și una medievală, datată în secolul al XIV-lea.
Între valea pârâului Vrani și dealul apropiat, sunt semnalate mai multe așezări din secolele IV, VIII-IX și XI-XIII, în locul numit „Morminți” s-a descoperit o necropolă medievală din secolul al XIV-lea, în interiorul căreia s-a găsit un denar emis de Carol Robert, iar în hotarul satului, lângă pădure s-au găsit fragmente ceramice preistorice atipice din sec. XI-XII.
În valea Ciclovei se află o mină care a funcționat în perioada epocii romane cât și în cea medievală, ce se ocupa cu exploatarea zăcămintelor de minereu de fier.
Începând cu anul 1876, satul Ciclova Română a aparținut de Comitatul Caraș-Severin din Regatul Ungariei, apartenență ce se încheie în anul 1920, odată cu semnarea Tratatului de la Trianon, tratat ce prevedea stabilirea frontierelor Ungariei cu vecinii săi, iar în perioada interbelică, localitatea a fost sub administrarea teritoială a județului Caraș.
https://www.facebook.com/USRCaras/videos/148050086136611/