15.1 C
Timișoara
joi 24 aprilie 2025

VIDEO | Viceprimarul Ruben Lațcău, acuzații grave la adresa conducerii Liceului Tehnologic Vest: „O rețea care are ca scop să scoată bani din resurse publice”

Clădirea Liceului Tehnologic Vest găzduiește muncitori de la firme private, care locuiesc în internat de mai mulți ani.

După ce ieri viceprimarul a mers la liceu să-i calmeze pe profesori și să-i convingă să fie de acord cu relocarea, Primăria a „controlat” și internatul liceului, însoțit de angajați ai poliției locale.

Viceprimarul s-a declarat contrariat de situația din internatul liceului:

„De ce elevii de la Liceul Tehnic de Vest sunt forțați să se trezească la 3 noaptea și să facă naveta la Timișoara? De ce eleve – adolescente sunt forțate să întâlnească pe holurile internatului bărbați doar cu prosop pe ei? Pentru că conducerea Liceului cazează muncitori și închiriază camerele pentru afaceri – saloane de masaj sau firme de pregătire paznici. Toate astea în afara oricărui cadru legal.

Am ascultat ieri elevii și părinții. Am fost șocat și revoltat. Am verificat imediat. Situația este inacceptabilă și nu va fi lăsată așa”, declară viceprimarul Ruben Lațcău.

ISJ Timiș va face o anchetă internă

„Recent, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a postat un videoclip în care arată că în internatul Colegiului Tehnic de Vest ar fi fost cazați și adulți, Inspectoratul Școlar Județean Timiș s-a autosesizat și a demarat de urgență o verificare internă.

Conform legislației în vigoare, spațiile internatelor școlare sunt destinate exclusiv elevilor, în condiții care să asigure un mediu sigur, supravegheat și conform normelor educaționale. Prezența unor persoane străine de procesul educațional în aceste spații, în lipsa unui cadru legal expres, este strict interzisă.

Informațiile indică faptul că astfel de cazări ar fi avut loc cu acordul conducerii Colegiului, ceea ce a stârnit controverse și întrebări referitoare la respectarea reglementărilor legale.

În acest context, Inspectoratul Școlar Județean Timiș:

1) va iniția o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-ar fi realizat respectivele cazări;

2) va verifica modul de respectare a reglementărilor legale și administrative privind utilizarea internatelor școlare;

3) va dispune măsurile care se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, în cazul în care se constată nereguli.

Unul dintre motivele pentru care legislația este strictă în privința accesului în internate este protecția elevilor minori. Aceștia au dreptul la un mediu sigur, supravegheat și lipsit de factori externi neautorizați.

Practici de acest gen pot eroda încrederea publicului în sistemul de învățământ și pot crea precedente nedorite, dacă nu sunt luate măsuri, astfel că ne vom asuma responsabilitatea de a clarifica situația, a lua măsuri (dacă se constată nereguli) și a preveni repetarea unor astfel de incidente. Vom determina cine se face vinovat, în ce condiții s-au luat deciziile și ce sancțiuni se impun.

Dacă se confirmă că persoane străine de procesul educațional au fost cazate în internatul Colegiului Tehnic de Vest, fără să existe baza legală corespunzătoare, avem de-a face cu o încălcare clară a legislației și a normelor de funcționare a instituțiilor de învățământ.

Din perspectivă administrativă și etică, situația semnalată pune în lumină importanța gestionării responsabile a spațiilor școlare și necesitatea unor controale periodice care să asigure respectarea regulilor. Cazul reflectă și faptul că orice abatere de la reglementări poate avea impact negativ asupra elevilor și asupra imaginii publice a unităților de învățământ.

Nerespectarea destinației internatului școlar, prin cazarea unor persoane care nu au legătură cu procesul instructiv-educativ sau cu activitățile autorizate de unitatea de învățământ și de Inspectoratul Școlar, constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează potrivit legislației în vigoare. În situațiile în care se constată că spațiile de cazare au fost folosite în mod ilegal, se poate dispune tragerea la răspundere administrativă a directorului și/sau a persoanelor implicate (consiliul de administrație, administratorul internatului).

Conform Ordinului nr. 5726/2024, actualul regulament-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, se interzice în mod expres cazarea unor persoane care nu au calitatea de elevi (sau nu sunt implicate în activități educative/școlare avizate) în internate, fără o aprobare specială și fără respectarea procedurilor legale”, a transmis Inspectoratul Școlar Timiș.


Viceprimarul Ruben Lațcău a susținut declarații de presă

Aparent, în sediul școlii locuiau muncitori de mai mulți ani. De asmenea, într-un spațiu care ar fi trebuit să fie atelier locuia o familie. Două dintre cele patru etaje ale internatului erau ocupate de persoane care locuiau în interior, dar și firme care prestau activități comerciale: o firmă de specializare pentru cursuri de agenți de pază, dar și un salon de kinetoterapie, care avea inclusiv clienți la masaj, spune Viceprimarul.

Edilul acuză că interesul instituției este acela de a face bani, nu de a oferi sprijinul și educația necesară elevilor de la Liceul Tehnologic Vest.


„Am descoperit la controlul de azi-noapte generat de mai multe sesizări primite de la elevi. Ieri, când am fost să discut cu ei, mai multe eleve de la Liceul Tehnologic de Vest ne-au spus că ele se întâlnesc, în timpul orelor, când ies din clasă cu mai mulți bărbați dezbrăcați care umblă în prosop pe culoar în școală. Așa am auzit de la mai multe eleve și am constatat că este imperios necesar să facem o constatare cât mai rapidă, de aceea aseară am fost cu Poliția Locală.

Am descoperit că, de fapt, din cele 4 etaje ale internatului acestei clădiri, două etaje sunt ocupate în întregime de diverși oameni, muncitori. Am văzut în diverse spații firme care prestează activitate comercială, care fac pregâtire profesională pentru paznici, emot atestate pentru paznici, în acea locație din interiorul școlii. 

Era un spațiu unde era un salon de masaj, de kinetoterapie, unde un domn care practica meseria avea acolo clienți în cursul serii. Am văzut oameni care locuiesc în interiorul școlii de mai mulți ani de zile, domni care locuiesc de 3, 4, 5 ani în școală. 

Am înțeles într-un final de ce n ultimii trei ani de zile orice tentativă a mea de a muta acest colegiu dintr-un internat într-o școală adevărată a eșuat. Pentru că, de fapt, conducerea școlii a fost dependentă de această sursă de bani iliciți. 

Obiectivul era acela de a funcționa în acea clădire improprie, de a ține orele în săli de internat, în spații improprii, în a-i ține pe copii într-un corp de clădire unde nu au ateliere și nu au tot ce au nevoie. Obiectivul nu este acela de a se asigura că au o șansă în viață, de a le pune la dispoziție instrumentele educaționale care să-i pregătească pentru meserie, ci adevăratul obiectiv este unul mercantil, pecuniar, acela de a extrage resurse, de a face bani din aceste închirieri. 

Aceste închirieri sunt ilegale, iar ce se întâmplă în această școală este evaziune fiscală. Nu există cadru legal prin care în școală să aibă loc activități comerciale, să fie sedii de firme care să practice cursuri profesionale, să vină domni care să aibe saloane de masaj și de kinetoterapie sau să locuiască persoane de ani de zile. 

Nu există posibilitatea legală ca aceste contracte încheiate, pe care le-am văzut cu ochii mei să fie contracte valabile. Noi anul trecut am dat un HCL în Consiliul Local prin care am oferit un cadru ca să poată fi închiriate bazine de înot, săli de sport. Până la acel HCL nu exista un cadru legal și pentru spații unde are loc învățământul, respectiv acest corp de clădire nu există cadru legal la nivel național.

Spațiul respectiv are destinația de școală. În acest tip de spații nu poți presta activități comerciale, nu pot să funcționeze sedii de firme, nu poți avea oameni care să locuiască în diverse condiții. Asta este doar o parte fin ceea ce am văzut.

În cadrul atelierelor am văzut un apartament construit în atelierele copiilor de la Liceul Tehnologic de Vest unde, în acel apartament, locuiește o familie. 

Argumentul pe care l-am folosit și ieri și în ultimii trei ani de zile este că elevii de liceu nu au infrastructură propice pentru nevoile lor, fiindcă atelierele sunt departe de ei, clădirea nu le oferă condițiile necesare, au fost corecte, iar acum am văzut și motivul pentru care doamna director Horelu și domnul contabil-șef Rosenblum insistă foarte mult ca școala să rămână în această locație și ca să nu se schimbe nimic. Nu pentru că sunt condiții mai bune pentru copii, nu pentru că rezultatele școlare sunt mai bune, nu pentru că ei reușesc să dea o șansă în viață acestor copii, ci pentru că ei au reușit să facă o rețea care are ca scop să scoată bani din resurse publice”, susține Viceprimarul Ruben Lațcău.


Revenim cu detalii pe măsură ce apar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Lucrări Aquatim de spălare

Joi, 24 aprilie, între orele 9-15, în Liebling și Pădureni presiunea apei va fi scăzută pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Festivalul de creație și interpretare al doctoranzilor Școlii Doctorale de Muzică și Teatru

Prima ediție a Festivalului de creație și interpretare al doctoranzilor Școlii Doctorale de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va avea...

Citește și :