Autobuzul 33 care circulă pe ruta Grozăvescu – Calea Șagului a avut, luni, o întârziere de 15 minute. Potrivit STPT, aceasta a fost cauzată de o călătoare fără bilet care a refuzat să coboare din mijlocul de transport în comun, atunci când a fost prinsă de controlori.
Femeia nu a vrut să coboare, iar controlorii nu au lăsat șoferul să își continue cursa până la venirea echipajului de Poliție Locală. Cu ușile deschise, autobuzul a stat în stație un sfert de oră. Toată scena a fost filmată și postată pe Facebook.
”În cazul de faţă, călătoarea din înregistrarea din 25.02.2019 a prezentat agenţilor de control un bilet de călătorie nevalidat. Chiar dacă agenţii de control au rugat-o insistent pe aceasta să valideze biletul, călătoarea a refuzat să facă acest lucru, rămânând în autobuzul de pe linia 33 B, oprit în staţia Constantin Brâncoveanu, până la sosirea unui echipaj al Poliţiei Locale Timişoara. În aceste condiţii, mijlocul de transport în comun a staţionat 15 minute, în detrimentul călătorilor aflaţi în autobuz, dar şi al celor aflaţi în staţii, din cauza întârzierii provocate. Călătoarea în cauză a fost sancţionată contravenţional, după sosirea echipajului Poliţiei Locale. Pe acestă cale, le mulţumim călătorilor aflaţi în autobuzul respectiv, aceştia înţelegând demersul colegilor noştri”, a transmis STPT.
Reprezentanții STPT le reamintesc călătorilor că, pe lângă obligația de a cumpăra bilete sau abonamente, trebuie să le și valideze și să le arate controlorilor.
”Menţionăm că angajaţii S.T.P.T. responsabili cu controlul biletelor şi verificarea abonamentelor în mijloacele de transport în comun sunt mandataţi legal să efectueze acţiuni zilnice de control pe mijloacele de transport în comun, conform Hotărârii Consiliului Local 335/31.07.2015 privind modificarea şi completarea Protocolului de acordare a facilităţilor la transportul în comun unor categorii de cetăţeni ai municipiului Timişoara operatorului de transport”, mai spun cei de la STPT.
Mijloacele de transport în comun ale Societăţii de Transport Public Timişoara înregistrează, în fiecare zi, întârzieri generate de călătorii frauduloşi identificaţi fără bilet sau abonament de colegii noştri din cadrul serviciului control bilete şi verificare abonamente. În multe cazuri, călătorii refuză să se legitimeze şi să prezinte actul de identitate, chiar dacă legea o impune, pentru a li se întocmi proces-verbal de contravenţie. Mai mult, aceştia refuză să coboare din mijlocul de transport în comun, ceea ce duce la staţionarea în staţie până la sosirea echipajelor Poliţiei Locale Timişoara, după ce au fost înştiinţate de colegii noştri. Acest gest al călătorilor frauduloși generează, de fiecare dată, întârzieri nedorite ale mijloacelor de transport în comun, fiind afectaţi, din păcate, călătorii de bună credinţă.
În cazul de faţă, călătoarea din înregistrarea din 25.02.2019 a prezentat agenţilor de control un bilet de călătorie nevalidat. Chiar dacă agenţii de control au rugat-o insistent pe aceasta să valideze biletul, călătoarea a refuzat să facă acest lucru, rămânând în autobuzul de pe linia 33 B, oprit în staţia Constantin Brâncoveanu, până la sosirea unui echipaj al Poliţiei Locale Timişoara. În aceste condiţii, mijlocul de transport în comun a staţionat 15 minute, în detrimentul călătorilor aflaţi în autobuz, dar şi al celor aflaţi în staţii, din cauza întârzierii provocate. Călătoarea în cauză a fost sancţionată contravenţional, după sosirea echipajului Poliţiei Locale. Pe acestă cale, le mulţumim călătorilor aflaţi în autobuzul respectiv, aceştia înţelegând demersul colegilor noştri.
Menţionăm că angajaţii S.T.P.T. responsabili cu controlul biletelor şi verificarea abonamentelor în mijloacele de transport în comun sunt mandataţi legal să efectueze acţiuni zilnice de control pe mijloacele de transport în comun, conform Hotărârii Consiliului Local 335/31.07.2015 privind modificarea şi completarea Protocolului de acordare a facilităţilor la transportul în comun unor categorii de cetăţeni ai municipiului Timişoara operatorului de transport, aprobat prin H.C.L. al municipiului Timişoara nr. 192/23.11.2012: „Controlul se realizează la nivelul Municipiului Timişoara de către R.A.T. Timişoara (Societatea de Transport Public Timişoara) prin personal autorizat echipat cu uniforme şi echipamente de apărare, cu atribuţii de verificare a titlurilor şi drept de legitimare a călătorilor precum şi asigurarea securităţii şi siguranţei călătorilor în mijloacele de transport, agenţi ai Poliţiei Locale Timişoara, Jandarmeriei şi prin alte organe de control.”
Pentru a evita astfel de situaţii, îi rugăm pe călătorii noştri să-şi procure bilete, aceştia având mai multe opţiuni în acest sens:
1.prin intermediul aplicației 24pay (tot ce trebuie să faceți este să scanați codul QR de pe afișele puse în mijloacele de transport în comun și în stații, după care să alegeți titlul de călătorie bilet sau legitimație de o zi);
2.prin intermediul opțiunii „portofel electronic” (ce presupune încărcarea unui număr dorit de bilete, pe cardul oferit gratis de S.T.P.T., la punctele de vânzare din bulevardul Dâmboviţa, nr. 67 şi Piaţa 700);
3.prin procurarea unui bilet de la orice punct de vânzare S.T.P.T. şi de la agenţii economici de pe raza municipiului care comercializează titluri de călătorie.Publicată de STPT – RATT pe Marţi, 26 februarie 2019