6.2 C
Timișoara
joi 28 noiembrie 2024

Viața este dreptul tuturor! FOTO-VIDEO

Pacienții cu melanom ocular pot rămâne fără tratament

Timp de două zile la Timișoara a avut loc o importantă conferință medicală cu participare din toată țara. Deși s-au luat în dezbatere diverse teme de cea mai stringentă actualitate a atras atenția în mod deosebit o chestiune ce nici nu poate fi descrisă în termeni potriviți fără a jigni puterea de înțelegere. Este încă un exemplu de habarnism politic al celor ce diriguiesc treburile țării.

O boală extrem de rară, deși are un leac nu poate fi controlzată efiient din lipasa fondurilor. Deși se întâlnesc doar câteva cazuri într-un an, uneori sub zece, autoritățile se zgârcesc la banii necesar unui medicament vital.

Pacienții cu melanom ocular metastatic* din România riscă să rămână fără tratament, o situație alarmantă care pune în pericol viețile persoanelor diagnosticate cu această boală. În țara noastră, sunt aproximativ 22 pacienți cu boala în stadiu avansat. Până acum, accesul lor la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate, a fost oferit gratuit de compania producătoare printr-un program special.

În cadrul întâlnirii medicale a avut loc și conferința de presă „Viața este dreptul tuturor!”, organizată de Asociația Melanom România pentru pacienții cu melanom ocular.
Întâlnirea a fost un apel, o formă de a atrage atenția asupra situației cu care se confruntă acești pacienți: ei pot rămâne oricând fără tratament.
Există deja o terapie ce funcționează în lume, aprobată deja și la noi. Tratamentul acesta s-a dovedit că ajută, a fost inclus anul trecut (2023) pe lista medicamentelor compensate, însă lista nu a fost actualizată. Deci de acum (2024) nu se mai dau bani pentru acest tratament, deși (așa cum s-a explicat de specialiști) sunt foarte puține cazuri semnalate. Pentru puterea economică a bolnavului cele câteva mii de euro sunt greu de suportat dar pentru finanțele naționale medicamentul necesar celor zece bolnavi, într-un an, nu reprezintă un efort deosebit deorece nu avem mii de astfel de cazuri.

La finalul anului trecut (5 decembrie 2023), tratamentul a primit din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) decizia de includere în lista de mediamente compensate, document aici, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum. Având în vedere că programul companiei producătoare a putut acoperi un număr limitat de pacienți pe o perioadă predefinită (un an), pacienții români riscă să rămână fără soluții de tratament, reducându-le astfel semnificativ șansele de supraviețuire.

Pentru a fi cât mai expliciți au vorbit medici și pacienți deopotrivă aducând argumnte cât se poate de pertinente.
Cele mai importante intervenții au aparținut:
– dr. biol. Violeta Astratinei, președinte, Asociația Melanom România
– Florentina Cenja, pacientă, Asociația Melanom România
– prof. univ. dr. Șerban Negru, medic oncolog, U.M.F. Victor Babeș, centrul Oncohelp Timișoara
– dr. Adelina Gheorghe, medic oncolog, Institutul Oncologic București
– conf. univ. dr. Laurenția Galeș, medic oncolog, Institutul Oncologic București
– conf. univ. dr. Michael Schenker, medic oncolog, de la Craiova și membru al Comisiei de Oncologie a Ministerul Sănătății.

„Așa ceva este greu de acceptat. Rețineți că imunoterapiile din melanomul cutanat nu funcționează și expun acești pacienți la o toxicitate ridicată, dar fără beneficiu demonstrat: rate de răspuns sub 5%. Este vorba de pacienți cu boală metastatică a căror speranță de viață este mai mică de un an. Cum poate cineva să-i privească în ochi și să le spună că există un tratament care le poate salva viața, dar că nu vor avea acces la el? Această conferință de presă este un apel umanitar către toți cei implicați să găsească o soluție.”
, explică situația dr. biol. Violeta Astratinei, președinta Asociației Melanom România.

„Ca pacient diagnosticat cu melanom uveal, cea mai mare îngrijorare pe care o am este posibilitatea de a dezvolta metastaze. Apariția acestui nou tratament ne-a oferit o rază de speranță. Prin faptul că nu a primit aprobare pentru decontare de la autoritățile române ni se refuză practic șansa la viață.”
, spune și Florentina Cenja, pacientă cu melanom ocular.

Deși nu a putut participa la discuții ministrul Alexandru Rafila cunoște situația și este alături de demersurile ce se fac pentru deblocarea fondurilor. Comisiile de specialiști au dat verdictul pozitiv dar problema s-a împotmolit la Ministerul de Finanțe.

Cu acest prilej a fost adoptată și o scrisoare deschisă adresată celor ce ar putea debloca situația.

Scrisoare deschisă către toți cei implicați: „Viața este dreptul tuturor!”
28 iunie 2024

„În atenția autorităților din sănătate și a tuturor celor implicați,
Stimate autorități,
Vă supunem atenției situația pacienților cu melanom ocular metastatic.
Pacienții cu melanom ocular reprezintă un grup afectat de o tumoră rară cu o incidență de 2-7 cazuri la un million de locuitori. Acești oameni au fost dezavantajați dintodeauna din cauza rarității bolii, iar azi vedem încă o dată cum li se refuză singurul tratament aprobat în lume care le poate prelungi viața. Tebentafusp sau Kimmtrak a fost desemnat „medicament orfan” – un medicament utilizat în boli rare – încă din anul 2021. Un an mai târziu, Tebentafusp a primit autorizație prin procedura centralizată pe teritoriul Uniunii Europene, iar în decembrie 2023, medicamentul a obținut aprobare NECONDIȚIONATĂ din partea ANMDM și în România. Pacienții români au urmărit cu sufletul la gură traiectoria acestui medicament unic pentru boala lor. Fiind vorba de un cancer rar, cu toții am sperat că terapia va fi inclusă cu prioritate în lista de tratamente decontate, publicată în luna aprilie 2024, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Decizia de neincludere pe lista de medicamente rambursate este de neaceptat și lipsită de etică. Autoritățile române au datoria să asigure medicamente salvatoare de viață tuturor pacienților, inclusiv celor în minoritate. Vorbim aici despre oameni cu boală metastatică a căror speranță de viață este mai mică de un an. Cum poate cineva să îi privească în ochi și să le spună că acest tratament le poate salva viața, dar că ei nu vor avea acces? Pentru ca tragedia sa fie completă, cei 11 pacienți aflați în programul de donație cu Tebentafusp se pot aștepta în orice moment ca tratamentul să le fie oprit!

Această scrisoare deschisă este și un apel umanitar către toți cei implicați:
Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor – ca avizori principali ai listei de tratamente decontate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate care realizează decontarea, firmele Immunocore și Medison, ca deținător de autorizație și inițiatori ai programului de donație, respectiv, medicii prescriptori și Comisia de Oncologie.
Împreună trebuie să găsim o soluție ca și acești oameni să își vadă copiii
crescând!
În numele pacienților cu melanom ocular metastatic, dr. biol. Violeta Astratinei, președinte, Asociația Melanom România”

* Melanomul ocular – o formă rară de melanom
Melanomul ocular sau uveal este o formă rară și agresivă de melanom ce se dezvoltă la nivelul celulelor ce produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate să apară și la nivelul țesutului conjunctiv al ochiului. Diagnosticul se pune greu deoarece, în cele mai multe cazuri, melanomul
ocular nu are simptome și este depistat la controlul oftalmologic de rutină. Incidența anuală în Europa și SUA este de aproximativ 6 la un milion de locuitori. Aproximativ 50% dintre pacienți dezvoltă metastaze, de cele mai multe ori la nivelul ficatului, care, dacă sunt neoperabile, pot fi fatale în termen scurt de la primirea diagnosticului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultate Eduniversal Ranking for Business Schools, Best Masters and MBAs 2024

Conform clasificării Eduniversal Ranking for Best 1000 Business Schools, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT este ierarhizată pe poziția...

Proiectul OUT OF THE BOX ajunge la final și anunță un eveniment într-un spațiu aparte

Finisajul expoziției OUT OF THE BOX va avea loc într-un loc cu totul special: lucrările părăsesc spațiul expozițional inițial, pentru un eveniment care se...

Citește și :