În acest an de grație, trei importante orașe din partea central-sudică a continentului se vor întrece pentru a lua ochii publicului. Este vorba, după cum se știe deja, de Timișoara, dar și de Veszprém (Ungaria) și Elefsina (Grecia).
Dacă timișorenii și grecii, deși au început seria evenimentelor culturale, încă nu au avut o deschidere oficială, cei din Veszprém au oferit în acest sfârșit de săptămână un grandios și strălucitor start a ceea ce se numește, generic, Capitală Culturală a Europei.
De fapt, strălucirea adusă de cultură apare în sloganul ce va însoți toate manifestările culturale, după cum e marcat la tot pasul în oraș și împrejurimi: „Shine! Ragyogj!” adică „Strălucește!”.
Veszprém va deține titlul de Capitală Culturală Europeană (ECoC) în 2023. Cu toate acestea, în mod destul de neobișnuit, orașul nu s-a înhămat singur la acest effort, ci a oferit șansa să se alăture întregii zone Bakony din regiunea Balaton. Parteneri în demersul cultural vor fi nu mai puțin de 116 sate și mici orașe, care au fost selectate cu grijă. Astfel, prin această oportunitate se speră la o mai mare deschidere, mai ales turistică, pentru întreaga zonă.
Diversele evenimente culturale ale orașului evidențiază Veszprém-ul drept centru, dar, spre deosebire de alte programe de Capitală Culturală, cele 116 sate și orașe care s-au alăturat oficial proiectului au acordat o atenție deosebită gândirii regionale, având un singur obiectiv comun: evidențierea bogatului patrimoniu cultural, tradițiilor și valorilor locale unice ale regiunii.
Orașul Veszprém a lansat anul ECoC într-un weekend de mare deschidere, în zilele de 21 și 22 ianuarie, și va oferi publicului aproape 3.000 de programe culturale în următoarele 300 de zile.
„Cultura este cheia dezvoltării turismului” — a fost ideea de bază expusă pe larg de oficialitățile ce au ținut să facă o prezentare în avans pentru jurnaliștii de televiziune, de radio și din presa scrisă invitați la deschidere. Ministrul Navracsics Tibor, care se ocupă de cultura din țara vecină, a deschis seria discursurilor de prezentare explicând că nu întâplător totul a fost legat de ziua de 22 ianuarie, care este, în mod simbolic, Ziua Națională a Culturii Maghiare.
Doamna Markovits Aliz, președinta executivă a asociației ce va derula toate programele culturale ale Capitalei, a intrat în detalii concrete. A prezentat conceptul de la care s-a plecat și ce se dorește de la acest an cultural. Un imbold l-a constituit și desemnarea de către UNESCO, în 2019, a municipalității ca „oraș muzical”. A explicat că accentul se va pune pe sezoanele de primăvară și de toamnă, care altfel sunt ceva mai sărace în evenimente. Vara, oricum, e o mare afluență de turiști în zonă.
În urma derulării acestui lanț de programe culturale se speră ca până în anul 2030 orașul Veszprém să acceadă pe lista onorantă a celor 20 de orașe europene cu cele mai bune condiții de trai, după cum a explicat Gyula Porga.
Veszprém și regiunea Bakony-Balaton au sărbătorit începutul Anului Capitalei Culturale Europene cu o deschidere demnă de cele mai exigente gusturi.
Spectacolul de pe scena principală a fost extrem de dens în semnificații, însumând multă culoare și dans în toate formele sale, de la reinterpretări moderne ale dansurilor populare până la forme mult mai actuale de mișcare. Au fost împletite tradițiile arhaice, istorice cu elementele cele mai actuale de artă interpretativă. Pentru mulțimea imensă, care nu a putut vedea direct ce se întâmplă pe scenă, totul a fost proiectat pe clădirile din jur, cu o acuratețe demnă de cele mai noi tehnologii, fapt ce a permis observarea tuturor detaliilor.
Pentru cei care doresc să guste măcar câteva din momentele acestui an cultural în țara vecină,
iată cele mai importante evenimente din seria celor aproape 3.000:
Festivalul de Blues — 13–16 aprilie;
Zilele Gizella 2023 — 7–14 mai;
Festivalul Filmului Maghiar — 7–10 iunie;
VeszprémFest 2023 — 12–16 iulie;
Zilele Rozé, Rizling și Jazz — 12–16 iulie;
Veszprém Street Music Festival — 19–22 iulie;
Festivalul Auer — 1–6 august;
Festivalul INOTA — 31 august – 3 septembrie;
Festivalul BALKAN: MOST — 7–9 septembrie;
Balaton Wine and Gourmet — 28 septembrie – 1 octombrie;
Festivalul de Jazz — 16–19 noiembrie.