Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Nu doar pârtiile de schi au adus-o în atenția turiștilor, dar și monumentele religioase. Cea mai neobişnuită atracţie turistică din staţiunea montană este un tunel pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an. Tunelul care face legătura între şosea şi schitul din Straja datează de un deceniu, iar lungimea sa depăşeşte 50 de metri.
„Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul şi Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creştine. O candelă este veşnic aprinsă în acest tunel şi este mutată în fiecare zi în faţa icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar”, informează site-ul staţiunii Straja.
Ideea construcţiei tunelului a aparţinut lui Emil Părău, convins de minunile petrecute aici în ultimii ani. Omul de afaceri din Valea Jiului a mai ridicat în Straja o cruce imensă, monument ce reprezintă un omagiu adus celor peste 800 de ostaşi români ucişi în luptele purtate pe munte şi a contribuit apoi la construirea schitului din Straja. În fiecare an, în Vinerea Mare dinaintea Paştilor, Emil Părău organizează un pelerinaj numit „Drumul Crucii” spre bisericuţa din Straja, în care sute de localnici însoţesc o cruce purtată pe umeri, urcând cei 10 kilometri ai şoselei din Lupeni. Monumentele şi evenimentele religioase petrecute în Straja în ultimii ani, dar şi minunile despre care relata Emil Părău au transformat locul într-o destinaţie pentru pelerini.
Cea mai ciudată întâmplare relatată de omul de afaceri s-a petrecut în 2015, într-un restaurant al său. Mai mulţi angajaţi ai localului din Lupeni au susţinut că icoana Sfintei Muceniţe Varvara, aşezată pe un perete, a vărsat lacrimi. Icoana a fost transportată în scurt timp din restaurant la schitul din Staţiunea Straja, biectul de cult a fost aşezat la loc de cinste în bisericuţa de lemn din staţiune, iar preoţii au avut grijă ca printr-un afiş să le amintească vizitatorilor că schitul adăposteşte o icoană minunată. „Această icoană a plâns de trei ori în praznicul Sfintei Treimi, în anul 2015, pe data de 1 iunie”, a fost scris pe o pancartă aşezată peste tabloul Sfintei Muceniţe Varvara.
sursă: zhd.ro
foto: financiarul.ro