Declanşarea procedurii de Brexit a depăşit cel mai important obstacol în Camera Comunelor, însă Marea Britanie nu va putea garanta statutul cetăţenilor europeni. Presă britanică scrie că proiectul de lege care permite declanşarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de Camera Comunelor, însă nu la fel s-a întâmplat cu propunerea de garantare a statutului cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul Regatului Unit, arată hotweek.ro.
Astfel, Camera Comunelor a respins propunerea de garantare a statutului cetăţenilor statelor membre UE aflaţi în prezent în Marea Britanie. Dealtfel, Camera Comunelor a respins prin vot toate amendamentele propuse de opoziţie, între care garantarea statutului cetăţenilor UE din Marea Britanie după Brexit, cu 290 de voturi pentru şi 332 împotriva.
Proiectul de lege va fi trimis spre adoptare Camerei Lorzilor, unde ar putea trece fără o opoziţie semnificativă, înainte de a fi trimis la promulgare.
Votul din Camera Comunelor are un caracter istoric: reprezentanţii aleşi ai electoratului au confirmat practic votul din referendumul din 23 iunie 2016 şi au aprobat cererea guvernului de depunere a notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanşează o perioada de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calităţii de membru UE. Majoritatea în favoarea proiectului a fost de 494 – 122 din totalul de 650 de deputaţi.
Cu privire la garantarea statului cetăţenilor europeni pe teritoriul UK, premierul britanic a refuzat constant această solicitare, argumentând că nu poate face acest lucru atât timp cât UE nu garantează la rândul s[u statutul cetăţenilor britanici aflaţi în statele membre.
Camera Comunelor a respins şi amendamentul care prevedea organizarea unui al doilea referendum după terminarea negocierilor dintre guvernul britanic şi UE.
Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Camerei Lorzilor, care îl va lua în considerare după o scurtă vacanţă parlamentară, după data de 20 februarie.
Sursa: hotweek.ro