Veste mare pentru crescătorii de animale din Banat și din țară! Vor câștiga bani buni din partea unei țări îndepărtate

947

ANSVSA și Departamentul pentru Agricultură, Păduri și Piscicultură din Republica Africa de Sud au agreat zilele trecute un certificat sanitar veterinar pentru exportul de lână și mohair, notează Agerpres.

,,Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor a finalizat o altă acțiune întreprinsă în cadrul strategiei de extindere și de deschidere de noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone. (…) În acest sens, reprezentanții instituției au inițiat demersuri către Direcția de Sănătate Animală din cadrul Departamentului pentru Agricultură, Păduri și Piscicultură din Republica Africa de Sud, cu scopul de a stabili și concretiza sectoare de colaborare în aria specifică’’, este specificat în comunicatul eliberat de ANSVSA.

Deschiderea acestei piețe vine că o veste bună pentru crescătorii români de ovine, care nu reușeau să valorifice lână animalelor într-un mod eficient. Astfel, în condițiile în care mai mulți importatori din Africa de Sud sunt interesați în lână românească, cele două țări au încheiat un parteneriat sub formă unui certificat sanitar, după negocieri și după stabilirea criteriilor tehnice.

Autoritățile sprijină crescătorii de ovine

Pentru a sprijin crescătorii de animale și pentru a facilita exportul de lână, ANSVSA a dispus că medicii veterinari din teritoriu care au și atribuții de certificare, să informeze toți agenții economici autorizați despre această oportunitate și să le prezinte acestora cerințele necesare.

Și MADR a întreprins o măsură prin care să sprijine exploatarea lanii într-o manieră profitabilă pentru fermieri. Programul de valorificare a lânii a atras peste 32.000 de crescători de ovine, care s-au arătat interesați să vândă 1 kilogram de lână pentru 1 leu, prin acest program de subvenționare.

,,Programul lânii este proiectul țării pentru că sunt peste 32.000 de crescători de ovine înscriși în acest proiect. Sunt 26.000 de tone lână. Știm la ora actuală de unde este lână, unde se duce și ce facem cu ea”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea.

Acest program beneficiază de o finanțare de 36 milioane de euro, suma ce vine exclusiv de la bugetul de stat.

sursa: stiriagricole.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.