România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a anului 2016, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare.
O veste bună pentru crescătorii de porci din România, dar mai ales pentru Regiunea de Vest, Timiș și Arad fiind județele care dețin cele mai mari efective de porcine din România:
1.TIMIS 783.813
2.ARAD 217.418
3.OLT 200.433
4.ARGES 174.493
5.BRASOV 160.062
6.CONSTANTA 157.293
7.CALARASI 146.808
8.VRANCEA 141.333
9.BRAILA 131.356
10.IALOMITA 131.067
Conform unui raport tehnic-operativ, al Ministerului Agriculturii, asupra situației din zootehnie, la data de 31 iulie 2016, România înregistra un efectiv total de 4.478.596 capete de porcine.
Ca o curiozitate, în municipiul București, erau doar 609 capete de porcine…
Livrările de carne și produse procesate din carne de porc provenind de la firme românești au fost interzise pe piața UE din 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice, conform Agerpres.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporție de 50% din importuri.
Înainte de 1989, în România erau crescuți aproape 15 milioane de porci.