Fondul de pensii se consolidează, astfel că mărirea punctului de pensie începând cu a doua jumătate a anului 2017 este o măsură fezabilă, a declarat ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan. Ministrul de Finanţe a declarat că fondul de pensii este mai sigur astăzi, iar bugetul de stat nu mai este obligat să susţină atât de mult fondul de pensii. Redăm mai jos precizările oferite de ministrul Viorel Ştefan.
În 2017 gradul de colectare a fost mai mare comparativ cu anul 2016, la nivelul primului trimestru păstrându-se tendinţa de colectare mai bună faţă de anul trecut, a explicat ministrul. „Pe primele două luni ale anului constatăm că veniturile colectate pe baza cotelor de asigurări de pensii sunt în creştere cu peste 15%. Asta se traduce prin faptul că bugetul de stat nu mai este obligat să susţină atât de mult fondul de pensii”, a adăugat Viorel Ştefan.
„Dacă în 2016 s-au transferat 15,6 miliarde de lei, în proiecţia pe 2017 ne-am propus să transferăm 14 miliarde de lei. Având în vedere o creştere a masei salariale cu 15%, realitatea ne arată că masă salarială a crescut în primele 2 luni ale anului cu 22%. Asta ne face să credem că sarcina de transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii va fi sub 13 miliarde în anul 2017. Acesta este un indiciu clar că fondul de pensii se consolidează, că tot programul nostru de creştere a pensiilor, respectiv creşterea punctului de pensie începând cu a două jumătate a anului, este unul fezabil”, a declarat Viorel Ştefan.
Ministrul de Finanţe a mai explicat că politica salariului minim generează o creştere a veniturilor salariale atât pe sistemul public, cât şi pe sistemul concurenţial în mediul de afaceri pe de o parte şi pe de altă parte generează noi locuri de muncă. „Deci creşterea veniturilor, plus numărul de locuri de muncă suplimentare generează o creştere de masă salarială pe baza căruia se calculează prelevările către fondul de pensii”, a completat acesta.
Viorel Ştefan a ţinut să specifice faptul că fondul de pensii este mai sigur astăzi. „În 2017 gradul de colectare a fost mai mare comparativ cu anul 2016, a fost 3,35% în ianuarie, faţă de 3,14% în 2016. La nivel de trimestru se păstrează tendinţa de colectare mai bună faţă de anul trecut”, a mai spus Viorel Ştefan.
Sursa: Hotweek
Cu cât cresc pensiile de la 1 Iulie? Am citit de doua ori articolul, nu specifica efectiv cu cat creste punctul de pensie!! Sau mai urmeaza un articol, partea a II-a. ZIARISTI DE DOI BANI!!!
Am avut la Bucuresti colegi de facultate din Banat , exceptionali .
Unde sunt banatenii de altadata ?