În data de 9 martie 2017 Ștefan Călărășanu ar fi împlinit 70 de ani. Cu această ocazie, Muzeul de Artă din Timişoara organizează o expoziţie retrospectivă a marelui sculptor. Vernisajul va avea loc joi 9 martie la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara. În cadrul evenimentului vor prezenta Gabriel Kelemen – critic de artă și Ana-Maria Altmann – istoric de artă (Viena).
Prin acestă expoziție, Muzeul de Artă Timișoara își propune să reducă în atenția publicului opera unui mare artist al Timișoarei și României.
Ștefan Călărășanu s-a născut pe 9 martie 1947 la Turnu Severin și a absolvit în 1973 Facultatea de Arte din Timișoara. În 1998 a câștigat Marele Premiu Național „George Apostu”, distincție care poartă numele artistului în al cărui atelier a ucenicit Ștefan Călărășanu vreme de 2 ani, între 1973 și 1975. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar prima sa expoziție la galeria Helios s-a deschis în 1982, urmându-i un lung și constant șir de expoziții în țară și în străinătate. În 2004 i-a fost decernat Premiul pentru sculptură al UAP.
Ștefan Călărășanu a sculptat timp de 36 de ani. Bilanțul este unul de excepție: 18 expoziții personale (1982-2010) și 23 de expoziții de grup (1990-2010) în galeriile din Timișoara și alte orașe din România, Franța, Germania, Olanda, SUA, Ungaria, Grecia, Austria și Italia. A participat la 10 simpozioane de sculptură (1991-2010) și a realizat 18 lucrări de artă monumentală (1991-2012) în Timișoara și în diferite agore publice din țara și străinatate (Cehia, Menfi-Italia). S-a stins din viață în luna decembrie 2013, la doar 66 de ani.
„Iubesc materialele tradiționale: lemn, piatră bronz. Materialele de care fac eu uz sunt foarte profunde, totdeauna, foarte serioase, foarte grave, foarte puternice. Lemnul se naște, moare. Bronzul frizează bogăția. Dar piatra-i materialul de elecție. Lemnul are o savoare, o conduită și, culmea, o stare împărătească. E drept, e frumos, nu poți să nu-l iubești. Lemnul e ca o inimă de om: lucrează.”
„Am perioade cu teme. Timp de 14 ani, am avut perioada „mamelonară”, fructiferă. Din 1993 am trecut la „clopote”, iar acum am alunecat spre „semn”. Nu pot explica cum vine inspirația. E ceva din interior. Ideile-mi vin din meșteșugul meu. Prin intermediul unui utilaj, în chip, adică, tehnic. Nu prin acela al unei estetici (…) Sunt un om care respectă cuvântul de „meserie”, cioplitoria în sine, pietrăria, lucrul în lemn, făcut aproape cu clasicism. Sunt propriu-mi salahor.” (Ștefan Călărășanu)
Expoziția retrospectivă Ștefan Călărășanu conține lucrări de sculptură semnate de artist, aflate în colecția Ana Ștefania Călărășanu și este deschisă publicului MArT până în data de 7 aprilie a.c., putând fi vizitată zilnic între orele 10-18 (luni închis).