Proiectul VAX4ASF marchează un prim an de succes în misiunea sa de combatere a virusului pestei porcine africane (ASFV). Sprijinită de Comisia Europeană, această inițiativă a înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește vaccinurile prototip și instrumentele de diagnostic, reunind instituții de top pentru a proteja cu soluții inovatoare industria porcină și sănătatea animală.
La 5 noiembrie, a avut loc reuniunea anuală a consorțiului pentru proiectul european VAX4ASF, în cadrul căreia a fost prezentat un raport cuprinzător privind realizările din primul an, precum și discuții privind principalele linii de cercetare pentru anul următor. Evenimentul a reunit cei 17 parteneri ai proiectului din diferite domenii, inclusiv cercetarea științifică, bunăstarea animalelor, medicina veterinară și epidemiologie, toți participanții colaborând strâns pentru a dezvolta soluții inovatoare de combatere a pestei porcine africane (PPA).
Progresele și principalele realizări din primul an al proiectului VAX4ASF
În anul său inaugural, proiectul VAX4ASF, cunoscut oficial sub numele de „Noi tehnologii pentru pesta porcină africană”, a pus bazele unei cercetări solide, concentrându-se pe două abordări inovatoare pentru vaccinurile cu replicare limitată, menite să depășească barierele anterioare în calea prevenirii eficiente a pestei porcine africane (PPA). Aceste strategii de vaccinare, deși se află încă în stadii experimentale, evoluează bine, fiind estimate teste avansate suplimentare în anul următor.
Dincolo de dezvoltarea vaccinurilor, VAX4ASF este un pionier al noilor instrumente și strategii pentru controlul și prevenirea PPA. Partenerii consorțiului avansează în domeniul metodelor de detectare precoce și de diagnosticare, acestea fiind măsuri esențiale pentru izolarea virusului în zonele cu risc ridicat.
În concordanță cu aceste obiective, VAX4ASF a realizat progrese semnificative în domenii-cheie de cercetare. Au fost stabilite instrumente moleculare avansate pentru dezvoltarea vaccinurilor prototip, oferind o bază solidă pentru cercetările viitoare privind controlul eficient al virusului. Echipa a identificat, de asemenea, gene specifice ASFV legate de răspunsul imun al gazdei, ceea ce va permite avansarea în proiectarea vaccinului.
În plus, activitatea VAX4ASF privind identificarea antigenelor ASFV ai markerilor critici poate fi încorporată în testele de diagnostic pentru a face distincția între animalele vaccinate și cele infectate, o etapă esențială pentru controlul virusului în zonele în care sunt puse în aplicare programe de vaccinare.
Așteptări pentru al doilea an al proiectului
În anul următor, VAX4ASF se va concentra pe avansarea vaccinurilor prototip prin fazele de testare, pe efectuarea de studii de siguranță și eficacitate și pe consolidarea rețelei sale de colaborare cu actori-cheie din sectorul zootehnic și al sănătății animale. Aceste eforturi vor respecta protocoale de cercetare stricte pentru a se asigura că soluțiile dezvoltate sunt eficiente, sigure și aliniate la reglementările europene și internaționale. Comisia Europeană își menține angajamentul de a sprijini VAX4ASF ca parte a eforturilor sale de a spori siguranța alimentară și de a proteja biodiversitatea și bunăstarea animalelor în Europa și în regiunile afectate de PPA.
Un proiect internațional de combatere a pestei porcine africane
Proiectul european VAX4ASF – Noi tehnologii pentru pesta porcină africană /New Technologies for African Swine Fever (ASF)- își propune să dezvolte tehnologii avansate pentru a oferi un răspuns eficient și sigur la virusul PPA. Condus de compania biofarmaceutică HIPRA și sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului Horizon Europa, VAX4ASF reunește centre de cercetare din diferite țări, universități și companii din sectorul tehnologic care lucrează într-un efort coordonat nu numai pentru a atenua impactul PPA, ci și pentru a furniza instrumente de eradicare a bolii în zonele afectate.
Mai multe despre VAX4ASF: www.vax4asf.eu