În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore în bazinul hidrografic Bârzava, în care s-au înregistrat valori de 54 l/mp (la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș), 50 l/mp (la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava) 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic) s-au produs creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare.
În această dimineață, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia.
La ora 9.00, valoarea cotei înregistrate la stația hidrometrică Gătaia era de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a), având ușoară tendință de creștere. După estimările specialiștilor, viitura se va propaga în cursul zilei de astăzi și mâine spre stația hidrometrică Partoș, unde se va atinge codul portocaliu la ieșirea din țară.
În această dimineață, pe râul Moravița la stația hidrometrică Moravița se înregistrau creșteri de debite și niveluri cu atingerea codului portocaliu de inundații.
Conform prognozelor INHGA, nivelurile Bârzavei ce se vor înregistra nu vor depăși coronamentul digurilor, adică apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri, ABA Banat a instituit o monitorizare strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (adică până când apele se vor retrage în albie).
Echipele de intervenție operativă a ABA Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace și utilaje specifice. Încă din cursul nopții Formația de Intervenții a ABA Banat și Formației de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia și monitorizează în teren evoluția situației hidrologice.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrologice vom reveni cu noi comunicări.
Up Date.
Subprefectul Sorin Ionescu a vizitat zona din sudul județului în această dimineață pentru a lua la fața locului date despre pericolele potențiale din zonă. Conform aprecierilor dânsului situația este sub control și nu se întrevede vre-un necaz iminent. Echipele de specialiști monitorizează cursul Bârzavei și se pare că nivelul apei începe să se stabilizeze și chiar scade ușor. Dacă nu mai vin ploi cu mare descărcare de apă după ora 14 se va coborî nivelul alertei de cod roșu. Oricum mare pericol nu vine de această dată de la apa de ploaie în exces ci de la zăpezile ce se topesc pe versanții muntoși din Caraș-Severin.