În centrul afacerii este situația dezastruoasă a Castelului Huniade, rămas în paragină vreme de 10 ani. Cea mai veche clădire a Timișoarei rămâne închisă publicului și cu șanse mici de a fi reabilitată până anul viitor, când demarează programul ,,Timișoara, capitală culturală europeană”.
Șefii USR consideră că nici actuala administrație județeană nu a miscat un deget în direcția finalizării lucrărilor, cum la fel au procedat toți foștii șefi ai CJT, din ultimul deceniu. Mai mult, doi parlamentari din USR Timiș îl acuză pe Nica de o afacere aparent suspectă, cu o firmă din Moldova, al cărei istoric de afaceri nu este tocmai roz.
„Zilele trecute, Consiliul Județean Timiș a încredințat unei firme ieșene proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade – cea mai veche clădire din Timișoara. Ceea ce ar fi trebuit să fie un demers mult așteptat de opinia publică timișoreană, miroase, de la Vaslui la Timișoara, a business nu tocmai curat și în favoarea unui obiectiv edilitar de o valoare excepțională pentru întregul Banat.
Potrivit informațiilor date publicității de comanditarul lucrării, este vorba de întocmirea proiectului tehnic, pentru suma de 1,5 milioane de lei, bani publici, care vor merge către o firmă al cărei istoric în ce privește lucrări contractate în trecut ridică semne de întrebare. Asupra cărora este așteptată să se pronunțe în curând justiția. Fiindcă un contract anterior – pentru care reprezentanți ai firmei au fost acuzați de înșelăciune și uz de fals în cazul unor lucrări vizând renovarea Palatului Copiilor din Vaslui – își așteaptă deciziile în septembrie.
Doi parlamentari USR de Timiș, deputatul Nicu Fălcoi și senatorul Raoul Trifan, au luat atitudine în legătură cu acest demers al liderului CJT, Alin Nica, amândoi susținând că la mijloc este ceva putred, și care nu va ajuta cu nimic Castelul Huniade.
,,N-am deloc încredere în priceperea administrativă a dlui. Nica. Și, judecând după informațiile care-au tot apărut în ultima vreme, nu am încredere nici în buna sa credință.
Nu puține au fost situațiile care ne-au dovedit că pălăria administrării județului îi este mult prea largă și-i cade uneori peste ochi așa de tare încât ajunge să ceară ajutor unor personaje cel puțin dubioase, controversate, așa cum a fost cazul cu priceputul facilitator de „business”-uri Cristian Birlic. Despre care-a declarat mai apoi, cu seninătate, sfidând evidențele, că nici măcar nu-l cunoaște (deși au fost surprinși stând împreună la masă).
După ce a ratat finanțarea prin PNRR a lucrărilor de reabilitare pentru Castelul Huniade, tare n-aș vrea să auzim curând că se vor duce pe apa Sâmbetei (ori pe cine știe ce alte filiere!) și cei 1.5 milioane lei puși la bătaie pentru acest proiect tehnic. Este vorba, totuși, despre o firmă a cărei simplă căutare pe internet returnează rezultate îngrijorătoare”.
Declarația deputatului USR Timiș, Nicu Fălcoi, a fost completată de senatorul Raoul Trifan care a subliniat riscurile majore ale acestei operațiuni derulate de Alin Nica pe banii contribuabililor timișeni.
,,Pare o veste bună, dar la o privire mai atentă putem vedea cu ochiul liber că sunt toate șansele să fie doar o nouă țeapă marca PNL Nica. Numele firmei contractate este legat de alte proiecte importante cu un istoric cel puțin dubios.
Atât firma cât și conducerea sa au fost în trecut trimise în judecată pentru înșelăciune și uz de fals în legătură cu reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui, o poveste oarecum similară cu cea a renovării Castelului Huniade: lucrări începute în 2008 și nefinalizate nici după 10 ani, umflări de deviz și un monument care este în pericol să dispară din cauza afacerilor păguboase girate de politicieni dubioși.
Oare cei din PNL Timiș nu știu să folosească o simplă căutare pe Google pentru a vedea pe mâna cui încredințează un proiect atât de important? E vorba de nepăsare, de „merge și așa”? Sau e vorba de altceva, mai insidios?
Castelul Huniade are o istorie recentă tristă: este „în reparații” din 2006, au fost procese între constructor și CJ Timiș, iar lucrările efectuate au fost aproape inexistente. În timp, edificiul a suferit degradări suplimentare provocate de incapacitatea decidenților de a-l reabilita.
Mă tem că acest simbol al istoriei Timișoarei va mai rămâne în paragină multă vreme de acum încolo. Viitorul nu pare să arate prea bine pentru Castelul Huniade, iar timișorenii își pot lua gândul de la speranța că acesta va putea fi vizitat în anul Capitalei Culturale Europene”.
Prin urmare, nu ne rămâne decât să tragem speranța că această afacere, care deja a început prost, nu se va sfârși la fel de prost, ca mai toate „investițiile” echipei lui Alin Nica derulate în cei doi ani de când acesta a devenit președintele Consiliului Județean Timiș.”